Al één miljoen Afrikanen slachtoffer aanhoudende regens

Nieuws

Al één miljoen Afrikanen slachtoffer aanhoudende regens

Joren Gettemans

25 maart 2008

De abnormaal hevige regens, cyclonen en overstromingen in het zuiden van Afrika hebben volgens de Verenigde Naties al één miljoen mensen in de problemen gebracht. Het ergste is waarschijnlijk voorbij, maar de naweeën van het regenseizoen kunnen nog tot eind april aanhouden.

Het noodweer teisterde onder meer Angola, Malawi, Madagaskar, Namibië, Zambia, Zimbabwe en Mozambique. Madagaskar en Mozambique werden het zwaarste getroffen. In Madagaskar werden meer dan 300.000 mensen slachtoffer van cyclonen, regen en overstromingen. In het naburige Mozambique, waar nog 160.000 mensen aan het bekomen zijn van het noodweer in 2007, leven alweer 113.000 mensen in tijdelijke opvangcentra door de regens en heeft de cycloon Jokwe nog eens 60.000 mensen uit hun huizen verdreven.

Cyclonen

Jokwe, een bijzonder krachtige cycloon met winden tot bijna tweehonderd kilometer per uur, teisterde vooral de provincies Nampula en Zambesia in het noorden en centrum van Mozambique. Dat zijn precies de regio’s die enkele jaren geleden het ergste getroffen werden door de gigantische overstromingen die meer dan achthonderd mensen het leven kostten. De cycloon eiste minstens zeven dodelijke slachtoffers. Vier mensen kwamen om toen een moskee in de stad Namige instortte. Meer dan tweeduizend huizen en meer dan honderd vissersboten werden vernield.
Tot opluchting van hulporganisaties is Jokwe uitgeraasd zonder verdere schade in Mozambique of Madagaskar. Maar volgens het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) zijn de zware regens nog niet voorbij. Ondermeer in Mozambique wordt nog meer zware neerslag verwacht.
De landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, vreest ook voor de gevolgen op lange termijn omdat het belangrijkste landbouwareaal vaak in laaggelegen gebieden gelegen is. “De belangrijkste oogstperiode in zuidelijk Afrika is tussen oktober en april”, stelt Anne M. Bauer, Directeur van de Afdeling Noodhulp van de FAO, in een mededeling. “De overstromingen hebben dan ook een belangrijke impact op de gewassen en het vee.” Bovendien hebben de overstromingen belangrijke voedingsstoffen in de grond weggespoeld.