'Dit is geen alleenstaand incident'

Al-Jazeera vraagt Internationaal Strafhof dood journaliste Shireen Abu Akleh te onderzoeken

Dan Palraz / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Muurschildering van Shireen Abu Akleh in Betlehem op wat door de Palestijnen de “apartheidsmuur’ genoemd wordt. Abu Akleh werd op 11 mei doodgeschoten terwijl ze verslag deed over een inval van het Israëlisch leger in een vluchtelingenkamp in Jenin, een stad op de Westelijke Jordaanoever.

Nieuwszender Al Jazeera heeft een formeel verzoek ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om een onderzoek te openen naar de dood van journaliste Shireen Abu Akleh en de verantwoordelijken te vervolgen.

In september gaf Israël toe dat er een grote kans is dat de Palestijns-Amerikaanse verslaggeefster gedood werd door Israëlische soldaten.

Shireen Abu Akleh werd op 11 mei doodgeschoten terwijl ze verslag deed over een inval van het Israëlisch leger in een vluchtelingenkamp in Jenin, een stad op de Westelijke Jordaanoever.

Aanvankelijk wees Israël naar Palestijnse militanten als de schuldigen, maar nadat er steeds meer bewijs naar boven kwam werd dat narratief verlaten. Een eigen onderzoek van het Israëlische leger naar het incident concludeerde dat zij “waarschijnlijk” door een Israëlische soldaat was neergeschoten, maar niet opzettelijk.

Breder patroon

Al Jazeera heeft naar eigen zeggen zes maanden onderzoek gedaan naar het incident. De nieuwszender heeft ooggetuigenverklaringen, videobeelden en ander materiaal verzameld om aan de rechtbank in Den Haag te overhandigen. Niets daarvan is openbaar gemaakt, maar er zouden volgens het mediabedrijf ‘nieuwe feiten’ naar boven zijn gekomen.

‘Dit is geen alleenstaand incident, het is een moord die deel uitmaakt van een breder patroon.’

Advocaat Rodney Dixon KC laat via Al Jazeera weten dat het verzoek aan het Strafhof is ingediend ‘in de context van een bredere aanval op Al Jazeera en journalisten in Palestina.’

‘Dit is geen alleenstaand incident, het is een moord die deel uitmaakt van een breder patroon dat de aanklager moet onderzoeken om degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord te identificeren en hen aan te klagen’, zegt Dixon KC. Hij verwijst onder meer naar voorvallen zoals het Israëlisch bombardement op het kantoor van Al Jazeera in Gaza op 15 mei 2021.

Gerespecteerd

Abu Akleh was een bekende en gerespecteerde reporter voor het in Qatar gebaseerde Al Jazeera. Ze bracht al meer dan twintig jaar verslag uit vanuit Israël en de Palestijnse gebieden, onder meer over de tweede intifada. Ze was een klinkende naam voor het Palestijnse publiek en daarbuiten.

Haar dood zorgde dan ook voor veel opschudding in het gebied en internationale verontwaardiging.

Israëlisch premier Yair Lapid heeft kort gereageerd op de aanklacht. Israël erkent de jurisdictie van het ICC niet. ‘Niemand zal onderzoek doen naar IDF-soldaten en niemand zal ons de les lezen over moraal in oorlogsvoering, zeker Al-Jazeera niet’, aldus Lapid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.