Herstelproces is echter een kans om te investeren in groene energie

Al meer dan 10 miljard dollar schade aan Oekraïense energiesector

kh.dsns.gov.ua./CC BY 4.0

Brandweermannen blussen een brand in een energiecentrale in Charkov na een Russische aanval. De schade aan de Oekraïense energiesector loopt inmiddels op tot meer dan 10 miljard dollar.

De Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur hebben nu al meer dan 10 miljard dollar aan schade aangericht, blijkt uit cijfers van de VN. Meer dan 12 miljoen mensen kampen met stroomtekorten, en ook de watervoorziening is geraakt.

Uit een gedetailleerde schatting door het VN-ontwikkelingsagentschap (UNDP) en de Wereldbank blijkt dat de stroomproductie het meeste schade heeft geleden: bijna 6,5 miljard dollar. De totale schade aan de stroom-, gas- en verwarmingssectoren bedraagt nu meer dan 10 miljard dollar, of vijf keer meer dan in juni vorig jaar.

Noodreparaties alleen al bedragen nu zo’n 1,2 miljard dollar, zegt Jaco Cilliers, UNDP-vertegenwoordiger in Oekraïne. ‘Op dit moment is de prioriteit om de lichten aan te houden en de verwarming draaiende te houden. We focussen op de stroomvoorziening van kritieke infrastructuur in de grote steden en de oorlogszone.’

Groene transitie

Maar er kan niet gewacht worden tot de oorlog voorbij is om de basis te leggen voor herstel op langere termijn, zegt de Wereldbank. Het is daarbij belangrijk om niet enkel te herstellen, maar ook al de nadruk te leggen op de transitie naar groene technologie.

‘De kosten van de reparaties en herstel blijven stijgen’, zegt Gevorg Sargsyan van de Wereldbank. ‘Maar het is ook een opportuniteit voor Oekraïne om aan een meer veerkrachtige en groene energietoekomst te werken. Daarvoor moeten de onmiddellijke noden afgewogen worden tegen de noodzaak om beter herop te bouwen. Zorgvuldige planning, slimme investeringen en vereenvoudigde processen zullen nodig zijn om investeringen aan te trekken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift