Cholera brengt in Malawi meer dan tien miljoen mensen in gevaar

Nieuws

Al meer dan duizend slachtoffers door cholera-epidemie in Malawi

Cholera brengt in Malawi meer dan tien miljoen mensen in gevaar

Cholera brengt in Malawi meer dan tien miljoen mensen in gevaar
Cholera brengt in Malawi meer dan tien miljoen mensen in gevaar

IPS

31 januari 2023

Het Afrikaanse land Malawi kampt met de ergste cholera-uitbraak in ruim twee decennia. Het land telde al meer dan dertigduizend besmettingen en meer dan duizend doden.

Kendra Helmer, USAID / Pixnio (CC0)

Cholera komt vaker voor in Malawi in het regenseizoen, maar het aantal slachtoffers ligt dit jaar al tien maal zo hoog als normaal.

Kendra Helmer, USAID / Pixnio (CC0)

Sinds de eerste geregistreerde besmetting in februari vorig jaar heeft de epidemie zich uitgebreid naar alle 29 districten van het land. De ziekte brengt nu meer dan tien miljoen mensen in gevaar, onder wie meer dan vijf miljoen kinderen.

Niet alleen de zwakke staat van de gezondheidszorg speelt een rol bij de epidemie. Ook het extreme weer vorig jaar in het zuiden van het land speelt mee.

En de uitbraak is volgens de regering nog steeds niet onder controle. Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid zijn al 29.364 besmettingen en minstens 960 dodelijke slachtoffers gemeld.

De meeste slachtoffers vallen in grote steden Blantyre en Lilongwe. Daar zijn begin dit jaar ook de scholen gesloten in een poging de besmettingen in te dijken.

Uitzonderlijke omstandigheden

Cholera wordt voornamelijk overgedragen via besmet water of voedsel en kan hevige diarree veroorzaken. Als het lichaam daardoor veel vocht verliest, kan dat leiden tot uitdroging, levensgevaarlijk zonder behandeling.

De ziekte komt vaker voor in Malawi in het regenseizoen, maar het aantal slachtoffers ligt dit jaar al tien maal zo hoog als normaal. Het sterftecijfer van 3,27 % ligt ook aanzienlijk hoger dan de 1 procent die de WHO als aanvaardbaar acht.

Dat heeft niet alleen te maken met de zwakke staat van de gezondheidszorg in het land. Ook het extreme weer vorig jaar in het zuiden van het land speelt een rol: orkanen en overstromingen deden veel mensen vluchten naar provisoire vluchtelingenkampen, vaak zonder schoon drinkwater.

Ook het wereldwijde tekort aan cholera-vaccins speelt een rol. Bij vaccinatiecampagnes wordt daardoor maar één vaccin toegediend in de plaats van twee.