Al miljoen mensen gevlucht voor geweld in Mozambique

Nieuws

Conflict in Cabo Delgado blijft aanslepen

Al miljoen mensen gevlucht voor geweld in Mozambique

Al miljoen mensen gevlucht voor geweld in Mozambique
Al miljoen mensen gevlucht voor geweld in Mozambique

IPS

06 oktober 2022

Het geweld in de provincie Cabo Delgado in het noorden van Mozambique heeft volgens de VN al een miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Deze week is het vijf jaar geleden dat het conflict begon.

Afgebrande huizen in het noorden van Mozambique.

© Arne Gillis

Het conflict in Cabo Delgado gaat zijn zesde jaar in en toont geen tekenen van beterschap, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Duizenden gezinnen worden nog steeds gedwongen hun huizen te verlaten door aanvallen van gewapende groeperingen.

Het extreme geweld en de grootschalige ontheemding hebben een verwoestende impact gehad op de bevolking, zegt Matthew Saltmarsh van UNHCR.

Het extreme geweld en de grootschalige ontheemding hebben een verwoestende impact gehad op de bevolking, zegt Matthew Saltmarsh van UNHCR. ‘Mensen zagen hoe hun dierbaren werden vermoord, onthoofd en verkracht, en hun huizen en andere infrastructuur tot de grond toe afgebrand’, zegt hij.

Meerdere keren vluchten

‘Mannen en jongens zijn gedwongen opgenomen in gewapende groepen. Het inkomen is voor veel mensen verloren gegaan, het onderwijs is tot stilstand gekomen en de toegang  tot voedsel en gezondheidszorg zijn belemmerd. Veel mensen zijn opnieuw getraumatiseerd nadat ze meerdere keren moesten verhuizen om hun leven te redden.’

In de eerste helft van dit jaar zijn de ontheemdingscijfers met 20 procent gestegen, tot 946.508. Het conflict is bovendien overgeslagen naar de naburige provincie Nampula. Daar vonden in september vier aanvallen plaats door gewapende groeperingen, die volgens UNHCR minstens 47.000 mensen getroffen hebben en 12.000 mensen op de vlucht joegen.