Al negen arbeiders omgekomen voor WK voetbal

Nieuws

Al negen arbeiders omgekomen voor WK voetbal

Al negen arbeiders omgekomen voor WK voetbal
Al negen arbeiders omgekomen voor WK voetbal

IPS

11 april 2014

De druk om de twaalf Braziliaanse voetbalstadions klaar te krijgen voor het wereldkampioenschap eist een hoge tol. De arbeiders moeten lange dagen werken. Negen arbeiders kwamen al om, zeven door ongevallen, twee door een hartaanval.

8 meter diep

Het meest recente ongeval deed zich voor op 29 maart in de Arena Corinthians in de zuidelijke stad São Paulo. De 23-jarige Fábio Hamilton da Cruz viel 8 meter diep bij de montage van een tribune.

Het gerecht liet de werken gedeeltelijk stilleggen, tot het bedrijf kon aantonen dat de veiligheidsproblemen waren opgelost. Maar vorige week al gaf het ministerie van Arbeid de toestemming om de werken opnieuw te starten. In het stadion wordt op 12 juni de openingswedstrijd gespeeld.

Bij de bouw van de Arena da Amazônia in de noordelijke stad Manaus kwamen al vier arbeiders om. In São Paulo kwamen op 27 november twee arbeiders tegelijk om toen een kraan omviel
in de Arena Corinthians.

Lange dagen

“De regering zet de bedrijven onder druk, de bedrijven zetten de arbeiders onder druk, en de arbeiders betalen dat met hun leven”, zegt Antônio de Souza Ramalho, voorzitter van Sintracon-SP, een vakbond voor bouwvakkers in São Paulo. Hij laakt de “slopende werkdagen die tot achttien uur lang kunnen zijn.”

De omgevallen kraan in São Paulo was niet zomaar een ongeval, zegt hij. Om de kraan te kunnen plaatsen was veel te snel een put gevuld. “De arbeiders en veiligheidsingenieurs hadden gewaarschuwd dat dit onveilig was.”

Dodelijke Arena da Amazônia

Het jongste ongeval in de dodelijke Arena da Amazônia deed zich voor op 7 februari. Een 55-jarige Portugees kreeg een bouwelement op zijn hoofd dat hij losmaakte van een kraan.

Een 22-jarige arbeider viel op 14 december van een hoogte van 35 meter toen een touw brak. Het ongeval deed zich voor om vier uur in de ochtend.

Dezelfde dag stierf een arbeider aan een hartaanval terwijl hij aan de bouw van het congrescentrum naast het stadion werkte. Zijn familie zegt dat de arbeidsomstandigheden te zwaar zijn en iedereen de hele week door moet werken.

Op 28 maart vorig jaar kwam een arbeider om in hetzelfde stadion toen hij van een hoogte van 5 meter viel.

In Belo Horizonte stierf op 19 juli een 55-jarige man aan een hartaanval. Hij werd onwel terwijl hij aan de bouw van de Minas Arena werkte.

Het eerste dodelijke ongeval bij de voorbereiding van het WK vond plaats op 11 juni 2012. Toen viel een 21-jarige arbeider van een hoogte van 30 meter in het Nationaal Stadion in Brasilia.

Arbeiders onvoorzichtig

In december ondertekenden het ministerie van Arbeid en Odebrecht, het bedrijf dat het stadion in São Paulo bouwt, een overeenkomst dat kraanpersoneel verbiedt overuren te maken of ‘s nachts te werken. De andere arbeiders mogen niet meer dan 7,5 uur werken, en ze mogen slechts 2 overuren per dag maken.

Volgens Ramalho wordt dat akkoord niet nageleefd. Hij diende klacht in bij de politie. “De juridische onzekerheid is enorm.”

In Manaus droeg het personeel bij beide ongevallen de veiligheidsuitrusting, zegt Eduardo Lopes, voorzitter van de plaatselijke vakbond. “De arbeiders waren onvoorzichtig door zones met beperkte toegang te betreden.”

Verschillende gewonden in Rio

Wanneer de tijd begint te dringen, is veiligheid niet langer de hoogste prioriteit, zegt ingenieur en veiligheidsexpert Jaques Sherique, lid van de Raad van Ingenieurs van Rio de Janeiro.

Bij de verbouwing van Maracanastadion in Rio vielen geen doden maar wel verschillende gewonden, meestal door de onzorgvuldige verwijdering van oude materialen, door snijwonden en door overbelasting. Daarbovenop komen de lange werkdagen en het vele nachtelijke werk.

“Het stadion zal er mooi uitzien, maar de arbeiders zullen uitgeput en kapot van de stress achterblijven.”

Doden in Sotsji

De bouwsector is de grootste werkgever in Brazilië, met 3,12 miljoen banen in 2013. Het is ook de sector met het snelst groeiende aantal ongevallen. In 2010 waren er 55.000, in 2012 waren het er al 62.000, zegt het ministerie van Arbeid.

Alleen al in São Paulo is het aantal arbeidsongevallen de laatste twee jaar vervijfvoudigd, zegt Sintracon-SP: in 2012 waren er 1386, vorig jaar 7133.

Bij de voorbereiding van de Olympische Winterspelen dit jaar in het Russische Sotsji kwamen meer dan zestig arbeiders om, volgens de Building and Wood Worker’s International. Bij de bouw van de installaties voor de Olympische Spelen in Londen twee jaar geleden kwam niemand om.