Opnieuw duizenden mensen dakloos

Al tweede grote brand dit jaar in Rohingya-vluchtelingenkampen

Masum-al-hasan Rocky / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Beeld van een eerdere grote brand in een vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar (22 maart 2021). Toen stierven meer dan een dozijn mensen, en werden bijna honderden mensen vermist. Meer dan 50.000 vluchtelingen verloren hun onderdak.

In de Rohingya-vluchtelingenkampen in Bangladesh is voor de tweede keer in tien dagen een enorme brand uitgebroken. Duizenden mensen zijn dakloos geworden.

De brand brak zondagavond uit in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Meer dan 6000 woningen werden vernield, waardoor bijna 4000 Rohingya-vluchtelingen dakloos zijn geworden. Ook belangrijke infrastructuur zoals waterleidingen en latrines is verwoest.

Bamboe en zeildoek

‘Dit is al de tweede brand in de kampen in 2022, en we zijn pas de tweede week van januari’, zegt Roberto Vila-Sexto van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). ‘We vrezen niet enkel de gevolgen van deze brand, maar ook en vooral dat toekomstige branden nog meer verwoesting zullen veroorzaken en levens zullen kosten.’

De huizen in de kampen zijn meestal opgetrokken uit licht ontvlambaar bamboe en zeildoek. Bovendien zijn ze vaak omgeven door omheiningen van prikkeldraad, die vluchten bemoeilijken. Vila-Sexto pleit voor veilige opvangplekken gemaakt van brandvertragende materialen, en wil de prikkeldraad weg hebben zodat mensen kunnen vluchten bij brand.

In Cox’s Bazar, in het zuidoosten van Bangladesh, leven naar schatting een miljoen Rohingya die gevlucht zijn uit Myanmar. Het escalerende geweld in Myanmar joeg sinds 2017 meer dan 723.000 mensen op de vlucht, blijkt uit cijfers van het VN-Vluchtelingenagentschap (UNHCR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3287   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift