‘Albino’s in Malawi dreigen uitgeroeid te worden’

De naar schatting tienduizend mensen met albinisme in Malawi dreigen uitgeroeid te worden, waarschuwt een deskundige van de VN. Ze worden ontvoerd en vermoord om hun lichaamsdelen te gebruiken bij hekserij.

  • Lars Plougmann (CC by-sa 2.0) Ondanks overhidscampagnes om aanvallen, ontvoeringen en moorden op albino's de wereld uit te helpen, blijven ze slachtoffer van misdrijven. Lars Plougmann (CC by-sa 2.0)

Ikponwosa Ero, expert bij de VN voor albinisme, deed de oproep nadat twee mannen eind vorige week veroordeeld waren voor de moord op een jonge vrouw met albinisme. Ze spreekt over een ‘noodtoestand, een crisis die zorgen baart door haar proportie’.

Volgens de Malawiaanse politie waren er sinds begin vorig jaar 65 aanvallen, ontvoeringen en moorden op mensen met albinisme. Ze vormen een doelwit omdat hun lichaamsdelen in het volksgeloof geluk en rijkdom kunnen brengen. Malawi is een van de armste landen ter wereld en de daders hopen dat de verkoop van lichaamsdelen erg lucratief zal zijn.

‘Mensen met albinisme en ouders van kinderen met albinisme leven constant in angst voor een aanval’, zegt Ero. ‘Ze kunnen niet rustig slapen en moeten hun verplaatsingen tot het absolute minimum beperken. Het feit dat er vaak verwanten betrokken blijken bij de aanvallen, is extra zorgwekkend. Mensen met albinisme zitten vast in een spiraal van angst en armoede.’

Koeiendiefstal

Volgens de deskundige moet er dringend een gecoördineerd signaal komen van de overheid in samenwerking met organisaties en ontwikkelingspartners, maar vooral ook in samenwerking met de albinogemeenschap.

‘De celstraffen die nu worden uitgesproken zijn niet altijd in verhouding tot de ernst van de misdrijven’, zegt ze. ‘Ik hoorde tijdens mijn bezoek aan Malawi dat er soms hogere straffen kunnen uitgesproken worden voor het stelen van een koe.’

Als verdachten snel vrijkomen, bijvoorbeeld met een borgtocht of omdat ze wegkomen met een boete of lichte straf, voedt dat de angst van mensen met albinisme en creëert het een sfeer van straffeloosheid, zegt ze. Ero pleit voor speciale opleidingen voor de politie, openbare aanklagers en rechters om de kennis van het probleem te vergroten.

Het probleem beperkt zich niet tot Malawi. Ook in andere Afrikaanse landen, waaronder Mozambique en Tanzania, vormen mensen met albinisme een doelwit.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift