Alcohol maakt brokken in Kenia

Nieuws

Alcohol maakt brokken in Kenia

Alcohol maakt brokken in Kenia
Alcohol maakt brokken in Kenia

Miriam Gathigah (IPS)

30 maart 2015

Ondanks maatregelen om dronkenschap te beteugelen vormt overmatig alcoholgebruik een grote uitdaging voor Kenia. Het verhoogde risico op dementie, leveraandoeningen of een vroege dood schrikt drinkers niet af.

‘Ze willen zoveel mogelijk drinken voor zo weinig mogelijk geld.’

Niet alleen het hoge alcoholgebruik is een probleem, ook de grote populariteit van de illegale alcoholstokerij is dat.

‘Ze willen zoveel mogelijk drinken voor zo weinig mogelijk geld, dus kiezen ze vaak voor illegaal gebrouwde sterke drank’, zegt Nduta Kamau, die zelf alcohol stookt in de sloppenwijk Mathare in Nairobi.

Volgens Kamau willen ook de illegale stokers veel alcohol brouwen zonder hoge kosten daarvoor te maken. Om het productieproces te versnellen gebruiken ze onder meer chemicaliën zoals een dodelijke balsemvloeistof die gebruikt wordt in mortuaria. ‘Zo produceren we veel alcohol op korte tijd’, zegt Kamau.

Leider en barkeeper

Illegale alcohol die in de sloppenwijken wordt gebotteld en geëtiketteerd, wordt verkocht in pubs over het hele land.

In Kenia werd in 2010 de verkoop van alcohol bij wet beperkt tijdens de avonduren. Maar in 2013 werd de wet opnieuw afgezwakt in de zin dat elke provincie zelf een ‘huisregel’ mocht bekrachtigen. Dit bemoeilijkt de strijd tegen overmatig alcoholgebruik want in sommige provincies zijn de leiders ook eigenaar van een bar.

Volgens cijfers van vorige maand van de Oost-Afrikaanse Brouwerijen (EABL) was de hoge alcoholconsumptie goed voor 11 procent meer inkomsten uit de verkoop van bier.

Volgens de EABL was de grootste groei echter weggelegd voor de sector van de sterke dranken. Deze waren goed voor 67 procent meer verkoop, vooral bij de lage inkomensklasse.

Olie en stabiliteit

Minderjarigen op het plateland blijken meer vatbaar voor alcoholmisbruik dan minderjarigen in de steden.

Een rapport van Euromonitor International bevestigt de gestage groei van alcoholconsumptie in Kenia en waarschuwt dat die nog zal stijgen als de economie verder aantrekt. ‘De alcoholmarkt is ingesteld op verdere uitbreiding als gevolg van de goede economische vooruitzichten in Kenia door de olie en de politieke stabiliteit’, staat er te lezen.

Het alcoholgebruik in Kenia is het hoogste onder jonge volwassenen van 15 tot 29 jaar, zowel in de steden als op het plateland.

Minderjarigen op het plateland blijken meer vatbaar voor alcoholmisbruik dan minderjarigen in de steden.