Algen doen Groenlandse ijskap sneller smelten

Algengroei doet de Groenlandse ijskap sneller smelten. Door de algen absorberen sneeuw en ijs meer zonlicht. Wetenschappers van het Black and Bloom-onderzoeksproject nemen het onderbelichte probleem onder de loep.

  • NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0) NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0)

Iedere zomer, tijdens het smeltseizoen, verkleuren de sneeuw en het ijs op de Groenlandse ijskap door rode, groene en bruine algenbloei.

De grote kleurrijke algenvelden -ook weleens watermeloensneeuw genoemd- kaatsen minder zonlicht terug en zorgen erbijgevolg voor dat de sneeuw en het ijs sneller smelten.

Door de klimaatverandering wordt het smeltseizoen almaar langer en krijgen de algen meer tijd om te bloeien.

Dat probleem bleef lang onderbelicht. Daar komt echter vanaf deze maand verandering in met het Black and Bloom-onderzoeksproject. Dit project zal nagaan in welke mate precies de algen de terugkaatsing van het zonlicht beïnvloeden.

Roet en mineraal stof

‘De verkleuring van sneeuw en ijs is niet alleen een gevolg van algen maar kan ook aan andere factoren te wijten zijn, zoals roet en mineraal stof’, zegt onderzoeksleider Martyn Tranter van de Universiteit van Bristol (Groot-Brittannië) in de wetenschappelijke publicatie Nature.

Twee zomers lang verkennen wetenschappers diverse zones op Groenland. Deze zomer zijn ze er zes weken.

De studie is belangrijk voor de klimaatwetenschap. De Groenlandse ijskap is een van de twee grote ijskappen op onze planeet –de Antarctische ijskap is de andere– en bevat genoeg water om de zeespiegel 7 meter te doen stijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.