Algen doen Groenlandse ijskap sneller smelten

Nieuws

Algen doen Groenlandse ijskap sneller smelten

Algen doen Groenlandse ijskap sneller smelten
Algen doen Groenlandse ijskap sneller smelten

IPS

18 juli 2016

Algengroei doet de Groenlandse ijskap sneller smelten. Door de algen absorberen sneeuw en ijs meer zonlicht. Wetenschappers van het Black and Bloom-onderzoeksproject nemen het onderbelichte probleem onder de loep.

Iedere zomer, tijdens het smeltseizoen, verkleuren de sneeuw en het ijs op de Groenlandse ijskap door rode, groene en bruine algenbloei.

De grote kleurrijke algenvelden -ook weleens watermeloensneeuw genoemd- kaatsen minder zonlicht terug en zorgen erbijgevolg voor dat de sneeuw en het ijs sneller smelten.

Door de klimaatverandering wordt het smeltseizoen almaar langer en krijgen de algen meer tijd om te bloeien.

Dat probleem bleef lang onderbelicht. Daar komt echter vanaf deze maand verandering in met het Black and Bloom-onderzoeksproject. Dit project zal nagaan in welke mate precies de algen de terugkaatsing van het zonlicht beïnvloeden.

Roet en mineraal stof

‘De verkleuring van sneeuw en ijs is niet alleen een gevolg van algen maar kan ook aan andere factoren te wijten zijn, zoals roet en mineraal stof’, zegt onderzoeksleider Martyn Tranter van de Universiteit van Bristol (Groot-Brittannië) in de wetenschappelijke publicatie Nature.

Twee zomers lang verkennen wetenschappers diverse zones op Groenland. Deze zomer zijn ze er zes weken.

De studie is belangrijk voor de klimaatwetenschap. De Groenlandse ijskap is een van de twee grote ijskappen op onze planeet –de Antarctische ijskap is de andere– en bevat genoeg water om de zeespiegel 7 meter te doen stijgen.