Algerije probeert grootschalige aids-epidemie te voorkomen

Nieuws

Algerije probeert grootschalige aids-epidemie te voorkomen

Kaci Racelma

08 januari 2006

De regering van Algerije opent dit voorjaar 42 nieuwe centra waar mensen gratis en anoniem een aids-test kunnen ondergaan. Het noorden van Afrika, waar Algerije ligt, is een regio die veelal buiten beeld blijft als het om aids gaat. Toch groeien ook daar de risico's.

Afrika bezuiden de Sahara telt wereldwijd de meeste aids-slachtoffers. Aids is in het noorden van Afrika nog steeds een bescheiden probleem, maar in sommige landen, waaronder Algerije, neemt het aantal besmettingen toe.

Het ministerie van Gezondheid, Bevolking en Ziekenhuishervorming schatte vorige maand het aantal geïnfecteerden op 20.000. Algerije telt 33 miljoen inwoners. Uit de laatste AIDS Epidemic Update van het VN-aidsprogramma (UNAIDS) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) blijkt echter dat Algerije in 2004 twee keer zoveel nieuwe HIV-besmettingen registreerde dan in het jaar daarvoor. Dat kan de vooraankondiging zijn van een verergering van de tot nu toe kleinschalige epidemie, aldus de organisaties.

Ouzariad Boualem, een arts die werkt voor het Nationale Comité voor Aids-bestrijding, zegt dat de statistieken de realiteit niet weerspiegelen. Mensen die besmet zijn, bezoeken zelden de juiste gezondheidsinstelling, zegt hij. De cijfers kunnen in werkelijkheid wel tien keer zo hoog zijn.

Deels wordt de schroom om over het probleem te praten veroorzaakt door de islamitische cultuur in Algerije. Een jongere die aids oploopt, wordt meestal veroordeeld door zijn omgeving, omdat de islam seks voor het huwelijk verbiedt, zegt Mouloud Muadhan, een islamitische prediker uit de kustregio Tizi Ouzou. Algerije probeert het taboe wel te doorbreken. In november en december vorig jaar werd de bevolking via posters en flyers voorgelicht over de gevaren van aids.

Intussen onderzoekt Algerije de herkomst van de besmettingen. Op die manier kan een duidelijker beeld ontstaan over de werkelijke omvang van de epidemie. Hoewel de exacte resultaten van het onderzoek nog niet bekend zijn, is wel gebleken dat er een verband bestaat tussen HIV en prostitutie, vooral in het zuiden van het land. Daar blijkt het aantal geïnfecteerden substantieel hoger te zijn dan elders.

Volgens de AIDS Epidemic Update is het aantal besmettingen onder prostituees het hoogst. In Oran, in het noorden, is 1,7 procent van hen besmet. In Tamanrasset, in het zuiden, is dat bijna 9 procent. In 2000 was nog slechts 2 procent van de prostituees in Tamanrasset besmet.

Veel klanten willen zonder condoom vrijen, zegt een prostituee uit Algiers. Soms moeten we daar wel aan tegemoet komen.” Voor seks zonder condoom zijn klanten doorgaans bereid meer te betalen.

Uit de AIDS Epidemic Update blijkt ook dat militairen en migranten een groter dan gemiddeld risico lopen om besmet te raken in Tamanrasset. Het lijkt erop dat de meeste besmettingen worden opgelopen bij heteroseksueel contact. (JS/PD)