Alleen geiten kunnen droogte in Zimbabwe aan

Nieuws

Alleen geiten kunnen droogte in Zimbabwe aan

Alleen geiten kunnen droogte in Zimbabwe aan
Alleen geiten kunnen droogte in Zimbabwe aan

Jeffrey Moyo

23 juli 2015

Ongewoon droog en warm weer als gevolg van de klimaatverandering heeft Zimbabwaanse boeren een groot deel van hun runderen gekost. Ze stappen nu veelal over op geiten, om hun kuddes op peil te houden.

Swathi Sridharan (CC by-sa 2.0)

Swathi Sridharan (CC by-sa 2.0)

Klimaatexperts zijn het erover eens dat het houden van geiten, die kunnen leven van struikgewas en minder zorg nodig hebben, een betere keuze is dan arbeidsintensief vee. ‘Aangezien de neerslagpatronen variëren in Zimbabwe is het fokken van rundvee niet meer te doen. Geiten kunnen echter goed tegen droogte. Dat levert meer op’, zegt Happison Chikova, een onafhankelijke klimaatexpert die is afgestudeerd aan de Midlands State University in Zimbabwe.

Er zijn plannen om het houden van geiten in de droge regio’s van het land een impuls te geven, zegt Chrispen Kadiramwando, voorzitter van de Associatie van Geitenhouders van Zimbabwe. ‘We hebben markten op het oog voor de export van vlees, bijvoorbeeld landen als Zuid-Afrika, Tanzania, Nigeria en het Midden-Oosten, waar geitenvlees gezien wordt als een delicatesse.’

Onvoldoende regen

Uit cijfers van de overheid blijkt dat het land ongeveer 136.000 geitenhouders telt. Livias Ncube, uit Regio 5, het warmste deel van het land in het district Mwenezi, is een van de Zimbabwanen die is overgestapt en nu geiten fokt en verkoopt. ‘Er valt onvoldoende regen in dit deel van het land’, zegt hij. ‘Voor geiten heb ik geen voedselvoorraad nodig, ze passen zich aan aan de omstandigheden.’

Ncube verkoopt het vlees en de geiten niet alleen op de lokale markten, hij exporteert ook naar buurlanden zoals Zuid-Afrika en Mozambique. Veel van zijn koeien gingen dood als gevolg van de droogte. Ncube heeft nu 130 geiten. Die vermenigvuldigen zich veel sneller dan koeien, ondanks de droge omstandigheden in de regio.

Ruilhandel

Volgens een onderzoek van Matobo Research naar de geitenhouderij telt Zimbabwe nu meer dan twee miljoen geiten. Landbouwexperts wijzen er echter op dat inheemse geitenfokkers niet voldoende winst halen uit hun kleine kuddes.

‘Duizenden boeren fokken geiten, maar er zijn er maar weinig die weten wat de waarde van hun dieren is, omdat ze daarover geen goede informatie krijgen. Dat heeft tot gevolg dat boeren soms aan ruilhandel doen, waardoor ze de commerciële handel in geiten in de weg zitten’, zegt Leonard Vazunga, landbouwfunctionaris bij de overheid.

Begin dit jaar distribueerde de Zimbabwaanse overheid tienduizend geiten voor de fokkerij. Het doel is het aantal te verhogen tot 44 miljoen in 2018. ‘Investeren in kleinvee zoals geiten, die een hogere overlevingskans hebben in droge periodes, beschermt het land tegen verlies van dieren’, zei Barnabas Mawire, landdirecteur bij Environment Africa, deze maand tijdens een workshop in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.