Nieuwe Vlamingen die vrijwilligerswerk doen meer kans op sollicitatiegesprek

De kans om na je sollicitatiebrief als nieuwe Vlaming op gesprek uitgenodigd te worden stijgt met een derde als je cv vrijwilligerswerk vermeldt. Volgens de onderzoekers is vrijwilligerswerk voor nieuwe Vlamingen een uitgelezen kans om hun achterstand op de arbeidsmarkt aan te pakken.

  • Public Domain In beide deelonderzoeken samen werden 1152 fictieve sollicitaties uitgestuurd als reactie op vacatures voor de Vlaamse arbeidsmarkt. Public Domain

Volgens de resultaten van veldonderzoek onder leiding van Stijn Baert (UGent) en Sunčica Vujić (UAntwerpen) blijkt dat mensen die zich onbaatzuchtig inzetten daar later voordeel van kunnen ondervinden bij de zoektocht naar een baan.

Wie vrijwilligerswerk op zijn curriculum vitae (cv) vermeldt, zal om te beginnen al een derde meer kans hebben op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Meer kansen voor vrijwilligers

De wetenschappers vergeleken de kansen op positieve reacties na schriftelijke sollicitaties voor eenzelfde vacature door twee zeer gelijkaardige kandidaten voor de baan.

Om beurt vermeldden de twee kandidaten vrijwilligerswerk bij Poverello, Stichting voor Kanker en/of de plaatselijke korfbalclub in de variasectie van hun cv.

In een eerste veldonderzoek, met duo’s kandidaten met Vlaamse namen, kreeg 15,6 procent van de kandidaten die geen vrijwilligerswerk vermeldden in hun cv een positieve reactie. Voor degenen die wel een sociaal engagement opnamen, steeg de kans op een gesprek tot 22,9 procent.

De kans om meteen op een gesprek uitgenodigd te worden steeg door het vermelden van vrijwilligerswerk van 8,3 procent tot 11,1 procent, met een derde dus.

In een tweede deelstudie werd het veldonderzoek herhaald met paren kandidaten met een typisch Turkse naam. Het aantal positieve reacties op sollicitanten met buitenlandse roots ligt sterk lager dan bij autochtonen indien zij geen vrijwilligerswerk opnemen in hun cv. Indien ze een dergelijk engagement wel vermelden zien allochtonen hun aantal positieve reacties echter naderen tot die van hun autochtone tegenhangers.

Kandidaten met een Turkse naam die geen sociaal engagement opnemen, krijgen slechts in 9,7 procent van de sollicitaties een positieve reactie.

Kandidaten met een Turkse naam die geen sociaal engagement opnemen, krijgen slechts in 9,7 procent van hun sollicitaties een positieve reactie (in vergelijking met de 15,6 procent bij degenen met een Vlaamse naam).

Turkse kandidaten die aangeven bij Poverello, Stichting voor Kanker en/of de plaatselijke korfbalclub actief te zijn als vrijwilliger, zien hun kansen op een gunstige reactie stijgen tot 20,8 procent, meer dan een verdubbeling.

Volgens de onderzoekers is deze 20,8 procent kans op een positieve reactie niet significant verschillend van de 22,9 procent kans onder kandidaten met een Vlaamse naam.

De onderzoekers vinden vrijwilligerswerk voor allochtonen daarom een uitgelezen kans om de achterstand op de arbeidsmarkt aan te pakken.

In beide deelonderzoeken samen werden 1152 fictieve sollicitaties uitgestuurd als reactie op vacatures voor de Vlaamse arbeidsmarkt. De helft van de paren waren telkens mannen, de andere helft vrouwen. Het veldexperiment werd opgezet tussen november 2014 en mei 2015.

Terwijl uit eerder onderzoek blijkt dat sociaal geëngageerde personen bovengemiddeld vaak terechtkomen in de publieke en de non-profitsector, blijkt uit dit onderzoek geen onderscheid in de beloning voor sociaal engagement in het cv naar sector.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift