Alphabet verdubbelt portfolio hernieuwbare energie

Alphabet, het moederbedrijf van Google en nu al de grootste industriële afnemer van hernieuwbare energie, sluit voor 842 megawatt aan nieuwe contracten af voor wind- en zonne-energie. Het bedrijf verdubbelt zo bijna zijn afname van schone energie.

  • Public Domain De mascotte van Android, een andere tak van Alphabet naast Google. Public Domain

Alphabet, het moederbedrijf van Google, sloot vijf contracten met energieproducenten in de VS, Chili en Zweden en is nu goed voor bijna 2 gigawatt aan hernieuwbare energie, genoeg om een stad als San Francisco van stroom te voorzien.

Het grootste deel van de nieuwe capaciteit komt in de VS. Google tekende er deals van elk 200 megawatt met Renewable Energy Systems Americas Inc en met  Electricité de France, beide voor windmolenparken in Oklahoma. Met Invenergy LLC tekende het een akkoord voor 225 megawatt aan windenergie, en van Duke Energy neemt het 61 megawatt aan zonnestroom af. In Chili gaat het om een contract voor 80 megawatt aan zonne-energie met Acciona Energia, in Zweden nog eens om 76 megawatt aan windenergie van het bedrijf Eolus Vind.

Parijs

‘Het Amerikaanse bedrijfsleven wil mee aan de kar trekken van een schone economie.’

De aankondiging is opnieuw een opsteker voor de klimaatonderhandelingen in Parijs, en dat was ook de bedoeling: de meeste contracten werden al de voorbije weken gesloten, maar Google wachtte met de aankondiging tot de internationale top in de Franse hoofdstad.

‘We wilden een boodschap sturen dat het Amerikaanse bedrijfsleven mee aan de kar wil trekken van een schone economie’, zegt Michael Terrell, hoofd Energie en Infrastructuur bij Google.

‘Het is de grootste, meest diverse aankoop van hernieuwbare energie ooit die niet door een energiebedrijf gedaan is.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift