Ambitieus plan moet Hondurese boeren uit armoede halen

Nieuws

Ambitieus plan moet Hondurese boeren uit armoede halen

04 februari 2013

De regering van Honduras heeft een ambitieus plan aangekondigd dat boeren uit de armoede moet halen. Het moet ruim 25.000 gezinnen bereiken.

Het programma Horizontes del Norte is bestemd voor boeren die over weinig middelen beschikken, zegt Arnold Sánchez van het Hondurese ministerie van Landbouw en Veeteelt. Ze worden opgeleid om landbouw en bosbeheer met elkaar te kunnen combineren binnen hun eigen gemeenschap, met oog voor het milieu.

Ze leren zichzelf te organiseren, zelf bedrijven op te zetten en zo makkelijker toegang tot de markt te krijgen. Via een subsidie zullen ze het rendement van hun oogst kunnen verhogen.

Het gaat om een project van het ministerie van Landbouw en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), een VN-instantie.

Het project wil zes jaar lang 25.000 gezinnen in het noorden en westen van het land bereiken. Die wonen in 27 gemeenten in de departementen Cortés, Atlántida en Santa Bárbara. De plattelandsbevolking in die regio’s bestaat uit 68.000 gezinnen, waarvan er 45.000 arm tot zeer arm zijn.

Centraal-Amerika, dat 42 miljoen inwoners telt, is niet alleen een van de onveiligste maar ook een van de armste regio’s ter wereld.