Amendementen in VS-Congres test voor anti-Cubaanse politiek Bush

Nieuws

Amendementen in VS-Congres test voor anti-Cubaanse politiek Bush

Jim Lobe

17 juli 2002

In het Congres, het Amerikaanse parlement, worden deze week amendementen gestemd die ingaan tegen de rigide anti-Cubaanse politiek van president George W. Bush. Voorstanders van het 42 jaar oude handelsembargo tegen de ideologische aartsvijand in de Caraïben zetten zich schrap. Jeb Bush, de broer van de president, wil dit jaar immers herkozen worden als gouverneur van Florida met de steun van de invloedrijke anti-Castrolobby in Miami.

Aanpassingen aan de Treasury-Postal Service Appropriations Bill kunnen leiden tot de opheffing van het reisverbod naar Cuba voor Amerikaanse burgers, laten Havana Amerikaans voedsel op krediet kopen en maken een einde aan de beperkingen op de bedragen die Amerikaanse Cubanen naar huis kunnen sturen. Voorstanders van de wetswijzigingen verwachten dat het Congres ondanks de Republikeinse meerderheid dinsdag groen licht geeft. Mogelijk wordt zelfs het amendement van de Charles Rangel, een Republikein uit New York, goedgekeurd waardoor het ministerie van Financiën geen fondsen mag gebruiken om het handelsembargo af te dwingen.

President Bush en de rechterzijde van zijn Republikeinse partij zijn echter niet van plan een duimbreed af te wijken van hun harde standpunt tegenover Cuba. De ministers Paul O’Neill en Colin Powell van Financiën en Buitenlandse Zaken zullen waarschijnlijk een brief verspreiden waarin ze aankondigen de president te zullen aanraden zijn veto te gebruiken wanneer de amendementen door het lagerhuis en de senaat raken. Volgens waarnemers zullen de Republikeinen proberen de amendementen te saboteren in de senaat.

De regering is vast van plan toe te geven aan de rechtse ballingen in Florida, beweert Wayne Smith, voormalig VS-diplomaat in Havana en nu verbonden aan het Center for International Policy. Het CIP kwam maandag met een rapport waaruit moet blijken dat een opheffing van het embargo de Amerikaanse economie 1,6 miljard dollar per jaar en 23.000 nieuwe banen zal opleveren.

Het embargo tegen Cuba heeft niet enkel gefaald, het kost de Amerikaanse economie winsten en arbeidsplaatsen, stelt Thoma Cooper van Gulfstream International Airlines. Het Congres moet reizen naar Cuba opnieuw legaliseren en de waardigheid van onze buitenlandse politiek herstellen. Dat zou een vooral voor de luchtvaartindustrie en het tourisme een goede zaak zijn.

Eerder kwam een commissie van Democratische en Republikeinse parlementsleden al tot de conclusie dat er enkel in de reissector op één jaar 555 miljoen dollar en 3800 jobs kunnen bijkomen en na vijf jaar 1,9 miljard dollar en 11000 jobs. Ook voormalig VS-president Jimmy Carter pleitte bij een historisch bezoek aan Cuba eerder dit jaar voor de opheffing van het embargo.

President Bush heeft de Amerikaanse houding tegenover Cuba echter nog verstrakt. Het aantal boetes voor Amerikanen die het toch aandurfden Cuba te bezoeken is in 2000 verviervoudigd, weet Democratisch senator Byron Dorgan. De te betalen sommen stegen van gemiddeld 3000 tot 7500 dollar.

Kort na Carters bezoek reisde de president naar Miami om er de puntjes op de i te zetten. Het moge duidelijk zijn dat, zonder politieke en economische hervormingen, handel met Cuba alleen Fidel Castro en zijn vriendjes rijker zal maken, zei Bush. Het conservatieve weekblad Weekly Standard, een spreekbuis voor de ‘haviken’ in het Pentagon en de administratie van vice-president Dick Cheney, brengt in zijn jongste editie een gelijkaardige boodschap: Cuba zit momenteel dieper in de put, zowel economisch als politiek, dan ooit tevoren tijdens het 43-jarige bewind van Castro. Het is nu niet het moment om Castro en zijn mislukte regime ademruimte te geven. Dat is nochtans precies wat een groeiend aantal zakenmensen, landbouwlobbyisten en parlementsleden willen doen.

We hebben dit allemaal ontelbare keren eerder gehoord, meent Cubakenner Geoff Thane van de lobbygroep Washington Office on Latin America, Het is duidelijk dat de mensen in deze regering halsstarrig zullen vasthouden aan een achterhaalde politiek die misschien scoort bij kiezers in het zuiden van Florida, maar qua buitenlands beleid geen steek houdt.