"Amerika heeft geen oog voor misstanden bij Soedanese verkiezingen"

Nieuws

"Amerika heeft geen oog voor misstanden bij Soedanese verkiezingen"

Mohammed A. Salih

06 april 2010

Er is veel kritiek op de milde toon waarmee president Obama’s speciale gezant in Soedan, de gepensioneerde generaal Scott Gration, spreekt over het Soedanese verkiezingsproces. Deze week trok Yassir Arman, de belangrijkste tegenstrever van president Omar Al-Bashir, zich terug uit de presidentsverkiezingen omdat veilige en eerlijke verkiezingen niet mogelijk lijken. Mensenrechtenorganisaties uit de Verenigde Staten en Soedan zelf vinden de toon van Gration dan ook ongeloofwaardig en ongepast.

In Soedan vinden op 11, 12 en 13 april regionale, parlements- en presidentsverkiezingen plaats. Gration sprak afgelopen zaterdag zijn vertrouwen uit dat deze verkiezingen op tijd en zo “vrij en eerlijk mogelijk” zullen plaatsvinden. Volgens Gration doet de overheid alles wat nodig is om te garanderen dat de Soedanezen bij de verkiezingen in staat zijn om te stemmen en dat de gevolgde procedures transparant zijn.
“De uitspraken van Scott Gration missen al enige tijd elke vorm van geloofwaardigheid”, vindt mensenrechtenactivist John Prendergast. Hij is voormalig adviseur van president Bill Clinton en nu directeur van het Enough Project, een organisatie die een einde wil maken aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Prendergast verwijt Gration een vorm van wishful thinking. “Hij lijkt te denken dat als je zegt dat het de goede kant op gaat, dit vanzelf ook zal gebeuren”, aldus Prendergast. “Maar de feiten liegen niet.”

Veiligheid

Een van de zaken waar Prendergast op doelt is het feit dat Yassir Arman, kandidaat voor het presidentschap van de voormalige zuidelijke rebellen van de SPLM (Sudanese Popular Liberation Movement) vorige week besloot om zich terug te trekken. Arman zag zich daartoe genoodzaakt omdat hij vreesde voor zijn persoonlijke veiligheid. Andere oorzaken waren de blijvende onrust in de regio Darfoer en de onregelmatigheden in het verkiezingsproces. De SPLM neemt nog wel deel aan de regionale en parlementsverkiezingen.
Nu Arman niet langer kandidaat is voor het presidentschap, lijkt de weg vrij voor een volgende termijn voor president Omar Al-Bashir. En dat terwijl het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een internationaal arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen de Soedanese president. Al-Bashir wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Bij de strijd die onder het bewind van Al-Bashir werd ontketend in Darfoer, kwamen minstens driehonderdduizend mensen om het leven.
Al-Bashir lijkt zich weinig aan te trekken van de boycot van de SPLM en verzekerde op een bijeenkomst zaterdag dat de verkiezingen niet uitgesteld zullen worden en gewoon doorgaan. Hoewel er stemmen opgaan dat Al-Bashir de verkiezingen wil gebruiken om zijn positie te versterken, denkt Eric Reeves, Soedan-kenner van het Smith College in Massachusetts, dat een overwinning zonder serieuze tegenkandidaat Al-Bashir nauwelijks politiek gewin op zal leveren.
“De vraag is echter”, zegt Reeves,” hoe Europa, Japan en andere partijen het verkiezingsproces in Soedan zullen beoordelen en veroordelen. De fraude die heeft plaatsgevonden en de houding van het huidige regime in de aanloop naar de verkiezingen is door alle partijen opgemerkt, maar totnogtoe nauwelijks veroordeeld.”