Amerikaans diplomatenkorps voerde agressieve ggo-campagne

Nieuws

Amerikaans diplomatenkorps voerde agressieve ggo-campagne

Carey L. Biron

16 mei 2013

Amerikaanse diplomaten hebben keihard gelobbyd in Europese en andere landen om het verzet tegen genetisch gewijzigde gewassen te breken. Dat blijkt uit de analyse van diplomatieke berichten die enkele jaren geleden openbaar gemaakt werden door WikiLeaks.

De analyse van meer dan negenhonderd diplomatieke telegrammen uit 113 landen door de organisatie Food & Water Watch legt een zorgvuldig georganiseerde campagne bloot om het verzet tegen de genetisch gewijzigde producten (ggo’s) in het buitenland te verzwakken. De berichten beschrijven onder meer een reeks pr-strategieën, de organisatie van conferenties rond biotechnologie en manieren om wetenschappers, media en boeren te overtuigen van de voordelen van ggo’s.

Pr-campagne

Amerikaanse diplomaten kregen de opdracht om de negatieve perceptie van biotechnologie te verbeteren op allerlei manieren – in Hongkong waren zelfs schoolkinderen de doelgroep. “Tussen 2007 en 2009 werd elke diplomatieke post ter wereld opgedragen om een actieve agenda rond biotechnologie na te streven die biotechnologie promoot, de export van ggo’s aanmoedigt en een lans breekt voor een beleid en wetten die biotechnologie stimuleren”, stelt het rapport. “Het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken ziet de promotie van biotechnologie als “wetenschapsdiplomatie, maar het heeft veel meer weg van bedrijfsdiplomatie in functie van de biotechnologie-industrie.”

“Biotechnologie is een erg controversieel thema, zelfs hier in de VS, waar momenteel in meer dan twintig staten voorstellen zijn om etikettering verplicht te maken voor ggo-voedsel”, zegt Darcey O’Callaghan van Food & Water Watch. “Hoe kan het dan een centraal thema zijn binnen Amerikaanse buitenlandse beleid?”

Beleid beïnvloeden

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hield zich niet alleen met public relations bezig, maar voerde ook actief oppositie tegen wetsvoorstellen in de landen die tot doel hadden om ggo’s te verbieden of een etiketteringsplicht in te voeren. In sommige berichten is zelfs sprake van strafmaatregelen tegen landen die de import van ggo’s weren.

De lobbycampagne kwam bovendien expliciet specifieke bedrijven ten goede. In 7 procent van de gevallen werden individuele bedrijven bij naam genoemd, en in de meeste gevallen ging het om Monsanto. “De Amerikaanse markt is nagenoeg verzadigd met ggo-zaden”, stelt het rapport. “De bedrijven hebben het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nodig om meer landen, meer boeren en meer consumenten te dwingen om hun producten te accepteren, te kweken en te eten.”