Amerikaans kind riskeert levenslang

Nieuws

Amerikaans kind riskeert levenslang

Joren Gettemans

26 januari 2011

In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt de dertienjarige Jordan Brown mogelijk als volwassene berecht voor de moord op zijn stiefmoeder. De jongen, die elf jaar was op het moment van de feiten, riskeert dan een levenslange gevangenisstraf.

Brown wordt beschuldigd van de moord op Kenzie Hoek, de hoogzwangere verloofde van zijn vader. Volgens de openbare aanklager schoot hij haar door het hoofd terwijl ze sliep. Vervolgens zou hij zoals op een gewone dag de bus naar school hebben genomen. Omdat ook het ongeboren kind van Hoek omkwam, wordt Brown van dubbele moord beschuldigd.

De advocaten van de jongen proberen het Hof van Beroep ervan te overtuigen om de jongen niet als volwassene te berechten. Slagen ze daar niet in, dan wordt Brown de jongste beklaagde in de geschiedenis van de VS die tot levenslang veroordeeld wordt.

De VS zijn het enige land waar jongeren tot levenslang veroordeeld kunnen worden zonder kans op vroegtijdige vrijlating. Enkel de VS en Somalië weigeren de VN-conventie over de Rechten van het Kind te ondertekenen, dat levenslange straffen zonder kans op vrijlating verbiedt voor jongeren onder de achttien jaar.

Ook mensenrechtenorganisaties protesteren fel tegen de behandeling van Brown als een volwassene. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zou dat een inbreuk zijn op het internationaal recht.