Amerikaans onderwijs beste troef op cv

Nieuws

Amerikaans onderwijs beste troef op cv

Tran Dinh Thanh Lam

25 augustus 2002

Nu de Vietnamese economie zich aan het herstellen is, sturen opmerkelijk veel ouders uit de steden hun kinderen naar Engelstalige landen te sturen om er te studeren, in de hoop dat ze er de taal en vaardigheden zullen leren die de weg naar succes lijken te vormen. Vorig jaar had Vietnam 10.000 studenten in het buitenland, en dat aantal zou tegen 2005 verdubbelen.

Veel bemiddelde ouders sturen hun kinderen naar een overzees land omdat ze geloven in de kwaliteit van de opvoeding in het buitenland, stelt Dang Thanh Phong van het Overzeese Studie Consultatie Bureau (OSSC). Wanneer de prijzen voor zo’n opleiding beginnen te dalen, zal het aantal studenten
met een internationaal erkend diploma op zak nog gevoelig toenemen, meent hij.

Om binnen te raken in de VS moeten de kandidaat studenten slagen in een interview, maar om dat interview te kunnen afleggen moeten de ouders kunnen bewijzen dat ze 25.000 euro op hun rekening hebben en op een stabiel inkomen kunnen rekenen. Minder gegoede ouders kunnen via gespecialiseerde
agentschappen hun kinderen voordragen voor zo’n interview, en betalen daarvoor tot 6.000 euro. Als een kandidaat-student zo’n interview mag gaan afleggen, dan moet hij kunnen aantonen dat hij al zijn tijd zal besteden aan studeren, en dat hij na zijn studies het land terug zal verlaten.

Het gros van de Vietnamese studenten kiest voor economisch management, vreemde talen en informatietechnologie, richtingen die goed scoren op de arbeidsmarkt. Doctor Tran Xuan Nhi, afgevaardigd bestuurder van de Vietnamese Studie Promotie Vereniging (VSPV) meent echter dat deze onderwerpen niet zijn wat Vietnam nodig heeft in de komende jaren. Er kiezen maar een paar studenten voor wetenschappelijke en technische opleidingen, en die zijn juist belangrijk voor de toekomst van Vietnam, zegt Nhi, zijn medebestuurder bij het VSPV.

Nguyen Xuan An is zo’n student die naar de VS zal vertrekken. De dag dat hij de positieve uitslag van het interview ontving, betekende een grote opluchting. Zijn ouders zien een levensdroom in vervulling gaan. Binnen drie jaar kan An thuiskomen met een IT-diploma, zegt zijn vader, We zijn klaar om hem te steunen tijdens zijn studie. Het is heel duur maar het is ook een goede investering.

Omdat de prijs van een buitenlandse studie zo hoog ligt, wordt er geëxperimenteerd met lange afstandsonderwijs. De studenten volgen dan de cursussen in eigen land, en moeten enkel voor het laatste academische jaar naar het buitenland. De universiteiten van Hanoi en Ho Chi Minh Stad hebben
samenwerkingsverbanden met Thaise, Franse en ook Belgische universiteiten. Het Koninklijke Instituut van Melbourne voor Technologie was de eerste buitenlandse universiteit die een campus in Vietnam opende en heeft een tweede in de steigers. De eerste laatstejaars vertrekken dit jaar naar Australië om er hun opleiding af te maken.

Australië is trouwens een aantrekkelijke bestemming voor de leerlingen uit de secundaire graad. Ouders menen dat hun kind zo beter voorbereid zal zijn om aan een buitenlandse universiteit te studeren. Dit jaar gingen er zo’n 400 kinderen naar Australië. Een 200 leerlingen kozen voor Nieuw-Zeeland, ondanks de 10 tot 15.000 euro die zo’n jaar kosten.

Xml=3

Ref: ap dv