Amerikaans topadviseur keurt onbemande aanvallen in Pakistan af

Nieuws

Amerikaans topadviseur keurt onbemande aanvallen in Pakistan af

Joren Gettemans

12 februari 2009

Pakistaanse leiders klagen al maanden over de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen op hun grondgebied, en nu heeft ook een invloedrijke adviseur zijn afkeur van de aanvallen uitgesproken.

“Als we de banden met onze vrienden willen versterken en onze vijanden in Pakistan willen verzwakken, dan is het bombarderen van dorpen met onbemande vliegtuigen contraproductief”, schrijft Dr. David Kilcullen, één van de meest invloedrijke deskundigen op het vlak van contraterrorisme. Hij was onder meer adviseur van de vorige Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condolleeza Rice en van Centcom-bevelhebber David Petraeus.
Vorig jaar waren er minstens veertig aanvallen met onbemande vliegtuigjes (UAV’s of unmanned aerial vehicles). Volgens Amerikaanse woordvoerders zijn daarbij tientallen extremisten gedood die de Amerikaanse inspanningen in de regio probeerden te ondermijnen.
Dat geeft Kilcullen toe, maar hij wijst erop dat het gebruik van de UAV’s meer en meer Pakistani’s radicaliseert en dus één van de strategische doelen van de VS onderuit haalt. “Ons beleid zou moeten zijn om de aanvallen als absoluut laatste middel te zien en dat slechts zelden te gebruiken. We kunnen beter maken dat de Pakistaanse regering haar greep op het land versterkt, zodat zij de vrijhavens voor terroristen sluit in plaats van dat wij de terroristen die er zich bevinden bombarderen.”