Amerikaans vlees mag Zuid-Korea weer binnen

Nieuws

Amerikaans vlees mag Zuid-Korea weer binnen

Diana Grasso

21 april 2008

Zuid-Korea heeft ermee ingestemd om de import van Amerikaans vlees weer toe te staan. De toegeving gebeurde net voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse president.

Vrijdag ontmoetten de Amerikaanse president Bush en Lee Myung-bak, de Zuid-Koreaanse president, elkaar in Washington. Net ervoor meldde Lee dat de ban op Amerikaanse vleesimport wordt opgeheven.

Vijfjarig vleesverbod

In 2003 verbood Zuid-Korea de invoer van het Amerikaanse vlees nadat er gevallen van de gekkekoeienziekte (BSE) werden ontdekt. In 2006 versoepelde Zuid-Korea het verbod: uitgebeend vlees van vee jonger dan 30 maanden mocht voortaan ingevoerd worden. Wetenschappers vreesden dat het eten van vlees dat beenderen bevat, gevaarlijk kan zijn en jonger vee minder kans maakt op een besmetting door de gekkekoeienziekte.
Professor Theo Niewold van de KU Leuven bevestigt dat er organisch materiaal in Amerikaans veevoeder wordt verwerkt. ‘Sinds 1997 mag in de VS vlees en beendermeel van runderen en andere herkauwers niet meer in voer gemengd worden. Een van de problemen die sommige landen met de VS hebben, is dat niet elk rund getest wordt. De VS vinden hun methode van testen afdoende, maar daar is niet iedereen het mee eens,’ zegt Niewold. 
Volgens de New York Times versoepelen de regels vanaf midden volgende maand en belooft de Zuid-Koreaanse regering op langere termijn ook ouder vlees toe te staan.

VS bereid om Noord-Korea van terroristenlijst te schrappen

Reuters meldt tegelijk dat de VS zich door de Zuid-Koreaanse toegeving minder streng zullen opstellen tegenover het communistische Noord-Korea. De International Herald Tribune schrijft dat Bush bereid lijkt om de termijn voor Noord-Korea om zijn nucleaire activiteiten bekend te maken, te verlengen. Amerikaanse ambtenaren zeggen dat Noord-Korea zal erkennen dat het wapens levert aan Syrië, maar dat is zeker nog niet publiek gemaakt. In ruil daarvoor zouden de VS Noord-Korea van hun terrorismelijst halen.