Amerikaanse aardbeien groeien met Braziliaanse hulp in Afrika

Nieuws

Amerikaanse aardbeien groeien met Braziliaanse hulp in Afrika

Amerikaanse aardbeien groeien met Braziliaanse hulp in Afrika
Amerikaanse aardbeien groeien met Braziliaanse hulp in Afrika

Amos Zacarias

12 maart 2014

Een samenwerking tussen landbouwinstellingen in de VS, Brazilië en Mozambique moet de productie van groenten en fruit in dit Afrikaanse land aanzwengelen. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Het project wordt sinds 2012 gedragen door het Instituut voor Landbouwonderzoek in Mozambique (IIAM), de Braziliaanse Corporatie voor Landbouwkundig Onderzoek (EMBRAPA) en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

Het beoogt de uitbreiding van de productie en de distributie van groenten en fruit in Mozambique.

Zeven ton aardbeien

Landbouwer Erasmo Laldás (37) is de eerste die vijftienduizend plantjes van de aardbeiensoort Festival die in de VS werd ontwikkeld, tot een mooie oogst wist te begeleiden. Samen met acht medewerkers konden ze zeven ton aardbeien oogsten en verkopen op de markt in hoofdstad Maputo, wat hem meteen tot een concurrent maakte van de Zuid-Afrikaanse importeerders die op dat moment met tekorten kampten.

“De aardbeien zijn van goede kwaliteit, hebben minder chemische middelen nodig dan de Zuid-Afrikaanse soorten, en kennen een langer oogstseizoen”, zegt Laldás.

Tot nu toe was Mozambique, en met name het zuiden, erg afhankelijk van de import van groenten zoals tomaten en uien, en fruit zoals aardbeien, sinaasappels, bananen en mango’s uit Zuid-Afrika.

“Mijn land heeft de laatste vijftig jaar niet geïnvesteerd in het registreren van nieuwe soorten groenten en fruit”, zegt IIAM-onderzoeker Carvalho Ecole. “Lange tijd werd de tuinbouw verwaarloosd. De overheid denkt op het vlak van voedselzekerheid enkel aan gewassen zoals maïs, gierst en maniok en de producenten hebben een gebrek aan krediet en financiering”.

Ontwikkeling via de landbouw

Agrarische samenwerking is het pad dat Brazilië sinds de regering Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2011) op het vlak van ontwikkelingssamenwerking voor Afrika wil bewandelen.

Verschillende landbouwprogramma’s doelen op een versterking van 400.000 kleine tot middelgrote boeren en indirect nog 3,6 mensen in de sector. Zo investeert Brazilië in de bouw van een laboratorium voor grond- en plantanalyse in Lichinga.

Het IIAM ontving al 90 groenten- en fruitsoorten waaronder sla, kool, tomaten, wortelen en pepers die momenteel getest worden in het Umbeluzi Landbouwstation op 25 kilometer van Maputo.

“De resultaten zijn hoopgevend”, zegt Ecole. “Zeventien soorten vertonen de geschikte eigenschappen om hier te kunnen groeien en zijn klaar om verdeeld te worden naar plaatselijk boeren.”

Sommige kleine boeren en activisten zijn echter ook ongerust over de nieuwe ontwikkelingen. Zij vrezen dat ze negatief kunnen uitdraaien omwille van monoculturen, een dominante landbouwcultuur of de inmenging van enkele transnationale bedrijven in een land waar momenteel 80 procent van de mensen afhankelijk is van familielandbouw.