Amerikaanse antiabortusbeweging kiest jong gezicht

Nieuws

Amerikaanse antiabortusbeweging kiest jong gezicht

Bill Berkowitz

29 mei 2009

De Amerikaanse antiabortusbeweging meet zich een jonger imago aan door Lila Rose naar voren te schuiven als gezicht. De twintigjarige studente post filmpjes op het internet waarin ze medewerkers in abortusklinieken wetten laat overtreden.

Al sinds 2006 gaat Lila Rose naar Planned Parenthood-centra en doet ze zich voor als een minderjarige die zwanger is van een oudere man. Ze probeert dan ziekenhuismedewerkers te laten zeggen dat ze moet liegen over haar leeftijd, een overtreding van de Amerikaanse wet.
Planned Parenthood is een organisatie die zich richt op de gezondheid van moeder en kind, seksuele voorlichting en de verstrekking van betaalbare voorbehoedsmiddelen. In Planned Parenthood-klinieken wordt ook abortus uitgevoerd.
Gemonteerde beelden van haar bezoeken aan de ziekenhuizen zijn te zien op LiveAction.org, de website van de gelijknamige pro-life-organisatie die Rose op haar vijftiende oprichtte. De beelden zelf zijn weinigzeggend, het gaat vooral om de bijbehorende gesprekken. Op YouTube zijn ook de originele opnames te vinden, maar vaak is het geluid uitgezet, volgens Rose om de privacy van andere bezoekers aan de kliniek en van de medewerkers te garanderen.

Gevolgen

Hoewel de filmpjes geen extreem hoge kijkcijfers op YouTube genereren, kunnen ze toch een impact hebben op overheidssubsidies voor Planned Parenthood-instellingen. Zo meldt de krant Los Angeles Times dat wetgevers in Tennessee eerder dit jaar bekendmaakten dat ze, naar aanleiding van het werk van Rose, een contract van 515.000 euro willen stopzetten tussen de staat en de daar gevestigde Planned Parenthood-klinieken.
Nadat een conservatieve zakenman uit het district Orange County Rose ontmoette en haar videobeelden zag, bracht hij dat ter sprake bij Republikeins districtsraadslid John Moorlach. Die besliste het ter sprake te brengen op een zitting van de districtsraad, die ervoor koos om een subsidie voor Planned Parenthood ter waarde van 214.000 euro op te schorten. Het geld moest nochtans dienen voor seksuele voorlichting in plaats van abortus.

Stereotypes

“Het stereotiepe beeld dat mensen van leiders van antiabortusbewegingen hebben, is dat van religieuze mannen van middelbare leeftijd die hun wil willen opleggen aan vrouwen”, zegt Patrick J. Mahoney van de Christian Defense Coalition. “De frisse, jonge hogeschoolstudente Lila overstijgt dat beeld. Niemand gaat haar ervan beschuldigen dat ze haatdragend, gemeen of hardvochtig is.”
De studente geeft al presentaties over haar standpunten aan scholen en jeugdbewegingen sinds ze Live Action stichtte in 2003. De voorbije jaren volgde ze ook workshops aan het Leadership-instituut in Virginia. Daar kunnen conservatieven leren hun communicatievaardigheden te verbeteren.
Tegenwoordig is ze omringd door een groep ervaren antiabortusactivisten. Ze krijgt onder meer gratis steun van een conservatieve pr-firma uit Washington DC en ontving ook al gratis juridisch advies van het christelijke Alliance Defence Fund.
De methode die Rose gebruikt om vermeende mistoestanden aan het licht te brengen is niet nieuw. Frederick Clarkson, een onderzoeker van de anti-abortusbeweging, noemt het een update van de door Mark Crutcher uitgevonden methode. Die maakte gelijkaardige geluidopnames van telefoongesprekken met (voornamelijk) receptionisten.
“De koers van de inspanningen van Rose is erg oneerlijk”, zegt Clarkson. ”Er zijn geen criminele feiten gepleegd en heel het initiatief is gericht op propaganda. Ze wil schade toebrengen aan het imago van Planned Parenthood omdat uit onderzoek blijkt dat de organisatie een zeer goede reputatie heeft.”
Uit de recentste studie van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat 51 procent van de Amerikanen tegenstander van abortus is, terwijl 46 procent voor vrije keuze is. Het is de eerste keer sinds 1995, toen het bureau de opinie over abortus begon te onderzoeken, dat een meerderheid van de Amerikanen tegen is. Vorig jaar nog was 50 procent voor vrije keuze en 44 procent tegen abortus.