Amerikaanse bedrijven willen meer zwarte werknemers

Nieuws

Experts vragen zich af of de trend blijvend is

Amerikaanse bedrijven willen meer zwarte werknemers

Amerikaanse bedrijven willen meer zwarte werknemers
Amerikaanse bedrijven willen meer zwarte werknemers

IPS / Thomson Reuters Foundation

21 augustus 2020

Amerikaanse bedrijven doen opvallend meer moeite om zwarte mensen aan een baan te helpen. Dit wordt gelinkt aan de inspanningen van de Black Lives Matter-beweging. Experts vragen zich af of de trend blijvend is en tot echte diversiteit op de werkvloer zal leiden.

De toenemende belangstelling voor het aannemen van zwart talent komt er na de protesten voor raciale gelijkheid, aangewakkerd door de dood van George Floyd.

Rawpixel Ltd (CC BY 2.0)

Volgens werkgeversorganisaties is er een toestroom aan vragen van bedrijven die graag zwarte werknemers in dienst willen nemen. Andere bedrijven doen dan weer beloftes over de uitbouw van een divers personeelsbestand dat de demografie van de bevolking weerspiegelt.

Drie keer meer aanvragen

De organisaties National Society of Black Engineers (NSBE), de National Black MBA Association (NBMBAA) en Blacks In Technology zeggen allemaal dat de telefoontjes van bedrijven die hun leden willen aannemen de afgelopen weken ‘verdrievoudigd’ zijn.

‘Het soort gesprekken dat ik nu met witte mannen voer, hield je zes maanden, of zelfs nog maar vier maanden geleden, niet voor mogelijk.’

‘Dit is sowieso een keerpunt’, zegt Karl Reid, directeur van NSBE. ‘Het soort gesprekken dat ik nu met witte mannen voer, hield je zes maanden, of zelfs nog maar vier maanden geleden, niet voor mogelijk.’

De toenemende belangstelling voor het aannemen van zwart talent komt er na de protesten voor raciale gelijkheid, aangewakkerd door de dood van George Floyd die op 25 mei in Minneapolis het leven liet na hardhandig politie-optreden.

Adidas en Amazon

Een van de grootste bedrijven is Adidas, dat in juni de belofte uitsprak om 30 procent van alle nieuwe vacatures naar zwarte of Latino werknemers te laten gaan gedurende een periode van vijf jaar.

Google beloofde om tegen 2025 30 procent van het kader in te vullen met profielen die uit ondervertegenwoordigde groepen komen.

Vorige week beloofde een groep leidinggevenden van 27 banken, technologiebedrijven en adviesbureaus - waaronder Amazon, Goldman Sachs en JPMorgan Chase - om tegen 2030 100.000 mensen aan te nemen uit zwarte, Latino en Aziatische gemeenschappen met een laag inkomen.

Voldoende voor gelijkheid?

Bruce Thompson, de interim-CEO van NBMBAA, en sommige andere vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties zeggen dat ze sceptisch zijn over het feit dat deze inspanningen voldoende zouden zijn om raciale gelijkheid te bereiken in het Amerikaanse personeelsbestand. ‘Gaat het om een tijdelijk fenomeen of om de start van permanente verandering?’, vraagt Thompson zich af.

‘Gaat het om een tijdelijk fenomeen of om de start van permanente verandering?’

‘De geschiedenis van racisme in Amerika is heel, heel lang. Ook heeft die vele ups en downs gekend, dus valt het nog te bezien of dit echt een teken is van blijvende verandering.’

Werk en salaris

In juli waren er onder de zwarte Amerikaanse bevolking 14,6 procent werklozen, tegenover 9,2 procent van de witte Amerikanen. Volgens gegevens van het ministerie van Werk in de VS is dit de grootste kloof in vijf jaar.

Verder tonen data van de Equal Employment Opportunity Commission aan dat uit de groep van 900.000 mensen met de best betaalde banen in Amerika, 3 procent zwart is terwijl de zwarte populatie 13 procent in totaal uitmaakt.

‘Het is het gangbare systeem en mensen zullen daar niet snel aan morrelen’, zegt Marvin Owens Jr., de directeur van de economische afdeling van de National Association for the Advancement of Coloured People (NAACP), een burgerrechtenorganisatie.

Hij erkent dat de toegenomen interesse in het aannemen van zwarte werknemers een ‘goed teken’ is, maar ook niet meer dan dat. ‘Het is geen indicatie dat er dingen zijn veranderd, maar eerder een aanwijzing dat de verandering nodig was’, zegt hij.

Cijfers

Om rassengelijkheid te bereiken, moeten bedrijven inzage geven in gegevens over aanwervingspercentages, salarissen en de doorstroom van zwarte werknemers, stellen verschillende activisten. ‘Laat ons de cijfers zien’, zegt Gregory Greenlee, oprichter van Blacks In Technology. Bedrijven moeten bewijzen dat zwarten aannemen meer is dan een bijzaak, zegt hij.

‘Laat ons de cijfers zien’

Er zijn geen officiële cijfers beschikbaar die aantonen hoeveel bedrijven recentelijk op zoek zijn gegaan naar zwarte medewerkers of hoeveel nieuwe aanwervingen er effectief zijn gebeurd. Toch kan de belangstelling ook groter zijn dan het lijkt, zeggen sommige experts.

Volgens Thompson is de toegenomen aandacht voor de aanwerving van zwarten toch vooral een goede zaak en duidt het op het feit dat zijn land enkele racistische praktijken anders bekijkt. ‘Je zou alvast beginnen te hopen dat hier werkelijk iets goeds uit voortkomt’, zegt hij.

Dit artikel is eerder verschenen op Thomson Reuters News.