Amerikaanse bijdrage tot VN-aidsfonds in ideologisch vaarwater

Nieuws

Amerikaanse bijdrage tot VN-aidsfonds in ideologisch vaarwater

Jim Lobe

11 februari 2003

Ondanks het feit dat de Amerikaanse president Bush twee weken geleden een noodplan tegen aids ter waarde van 15 miljard dollar aankondigde, ligt de Amerikaanse regering andermaal onder vuur omwille van haar aidsbeleid. Aidsgroepen pikken het niet dat de Amerikaanse president nagenoeg al dat geld wil uitgeven aan bilaterale programma's terwijl het VN-fonds tegen Aids, Tbc en Malaria op apegapen ligt.

Het Wereldwijd Fonds voor de Bestrijding van Aids, Malaria en Tbc werd twee jaar geleden gelanceerd als het belangrijkste wapen tegen aids. Het fonds zou een eind maken aan de gefragmenteerde aanpak van aids en zou het papierwerk voor de ontvangende landen sterk reduceren. Vandaag staat het fonds op de rand van het bankroet wegens uitblijvende bijdragen vanuit de VS, Europa, Japan en andere donorlanden. Washington heeft tot dusver slechts een half miljard dollar bijgedragen en andere donoren volgen dat voorbeeld. Het fonds bevat nog maar twee miljard dollar terwijl er naar schatting zeven miljard nodig is om de volgende twee jaar een status quo aan te houden in het aantal nieuwe besmettingen met malaria, tbc en aids.

Het Witte Huis is niet van plan de VN uit de nood te helpen, zo blijkt uit de controverse rond de zogenaamde ‘U.S. Leadership to Fight AIDS, TB, and Malaria Act’. Die wet zou de regering-Bush verplichten om in het fiscale jaar 2004 2,5 miljard dollar uit te geven aan aids, waarvan maar liefst de helft (1,25 miljard) aan het VN-fonds. De wet werd in november al goedgekeurd in de Senaat, maar werd door de rechtervleugel van de Republikeinse Partij geblokkeerd in het Huis van Afgevaardigden. Het initiatief ligt nu opnieuw bij de Senaat, waar een commissie het voorstel volgende week bijspijkert.

Het Witte Huis wil slechts twee in plaats van tweeëneenhalf miljard uitgeven en dat volgens het tijdsschema dat Bush twee weken geleden bekend maakte. Bovendien wil Bush het voorgestelde budget voor het Wereldwijd Fonds (1,25 miljard) reduceren of zelfs helemaal afschaffen. Bronnen in het Congres stellen dat de nieuwe Republikeinse fractieleider Bill Frist, die het wetsvoorstel trekt, het op een akkoordje wil gooien met Bush om 800 miljoen dollar te spenderen aan het VN-fonds. Sommige waarnemers denken dat Bush de knip helemaal op de beurs wil houden.

In zijn State of the Union riep de president op tot hoogdringende actie om aids in Afrika te stoppen en nu blokkeert hij een uitstekend voorstel in het Congres,” zegt Paul Zeitz, de directeur van de Global AIDS Alliance in Washington. We moeten het Wereldwijd Fonds dit jaar steunen voor het volle pond. Het is tragisch dat het Fonds leeg is nu de projecten voor de volgende ronde moeten goedgekeurd worden.”

De aidsactivisten zien alvast één lichtpuntje. De Amerikaanse minister van Gezondheidszorg Tommy Thompson heeft ja gezegd tegen het voorzitterschap van het Fonds. Een teken, denken sommige waarnemers, dat Washington er de komende jaren wel geld in gaat stoppen.

xml=3

ref: wd he