Amerikaanse CO2-uitstoot daalde tijdens eerste jaar Trump

Ted Eytan (CC BY-SA 2.0)

 

Tijdens het eerste jaar met Donald Trump als president daalde de uitstoot van de VS met 1 procent. En bijna alle nieuwe energiecentrales in 2017 maakten gebruik van hernieuwbare energie.

Als presidentskandidaat al trok Trump resoluut de kaart van fossiele brandstoffen, en als president zet hij die teneur door: hij wil de steenkoolsector doen heropleven, trok zijn land terug uit het Klimaatverdrag van Parijs en opende grote kustgebieden voor de oliewinning.

Maar van dat beleid is in de uitstoot- en energiecijfers van de VS voorlopig nog niet veel te merken. In de hele Verenigde Staten werden in 2017 netto voor 16,7 gigawatt aan nieuwe centrales gebouwd, en maar liefst 94,7 procent daarvan maakt gebruik van hernieuwbare energie, blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Rhodium Group en de Energy Information Administration (EIA).

De Energy Information Administration (EIA) verwacht dat de Amerikaanse uitstoot dit jaar opnieuw stijgt.

Uit de voorlopige cijfers voor 2017 blijkt zelfs dat de VS naar schatting een procent minder broeikasgassen hebben uitgestoten dan in 2016. Daarmee zet de daling van de vorige jaren zich dus door, ook tijdens het eerste bewindsjaar van de regering-Trump.

Maar echt goed nieuws voor het klimaat is dat niet: de trends zijn het gevolg van het vorige beleid, en de daling van 1 procent is minder dan de circa 1,6 procent van de jaren ervoor. Bovendien verwacht de EIA dit jaar dat de Amerikaanse uitstoot opnieuw stijgt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift