"Amerikaanse Cuba-uitzendingen zijn weggegooid geld"

Nieuws

"Amerikaanse Cuba-uitzendingen zijn weggegooid geld"

Jim Lobe

05 mei 2010

De Amerikaanse regering gaf er de laatste kwarteeuw ongeveer een half miljard euro aan uit, maar de Amerikaanse radio en tv-uitzendingen richting Cuba worden slechts door een handvol mensen beluisterd en bekeken.
De programma's hebben ook bijna geen effect op de Cubaanse politiek, blijkt uit een deze week verschenen rapport van het Comité voor Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Senaat.

“Radio en TV Marti zijn er niet in geslaagd om tot de Cubaanse samenleving door te dringen of om de Cubaanse overheid te beïnvloeden”, stellen de auteurs van het rapport.
Minder dan 2 procent van de Cubanen luistert naar Radio Marti. TV Marti wordt bijna door niemand bekeken. Dat laatste komt niet alleen doordat de regering-Castro de signalen stoort, maar ook doordat alom wordt aangenomen dat het nieuws niet “objectief” is.
Het vijftien pagina’s tellende rapport roept op om beide stations te verhuizen van Miami naar Washington D.C. om onderdeel te worden van Voice of America (VOA), dat er “professionelere journalistieke standaarden” op na houdt.

Embargo

In het Amerikaanse Congres is momenteel een debat gaande over belangrijke veranderingen in het Amerikaanse beleid ten opzichte van Cuba, dat al langer dan vijftig jaar te maken heeft met een handelsembargo.
Sommige senatoren willen dat de financiering voor beide stations wordt stopgezet. “Dit programma is een fossiel uit de Koude Oorlog, voldoet niet aan de journalistieke eisen en is een verspilling van overheidsgeld in een tijd dat we juist zuinig moeten zijn”, schreef senator Russ Feingold, een Democraat, aan president Barack Obama.
Lincoln Diaz-Balart, een Republikein van Cubaanse afkomst, beschuldigt de Democraten ervan de zenders te willen “vermoorden”. “Dat hebben ze altijd al geprobeerd en nu doen ze het weer.”
 
Radio Marti werd in 1983 opgericht onder president Ronald Reagan, een sterke tegenstander van de Cubaanse regering. TV Marti volgde zeven jaar later. Beide stations kostten de Amerikaanse schatkist tot nu toe 630 miljoen dollar (487 miljoen euro).