Amerikaanse huizen worden zuiniger

Amerikaanse huizen zijn in de afgelopen decennia veel energiezuiniger geworden, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie. Maar omdat nieuwbouwhuizen vaak groter zijn dan vroeger, wordt uiteindelijk evenveel verstookt per gezin, zeggen onderzoekers van Pew Research.

  • Wally Gobetz (CC BY-NC-ND 2.0) Wally Gobetz (CC BY-NC-ND 2.0)

In 2012, het meest recente jaar waar volledige informatie over beschikbaar is, verstookten Amerikanen per vierkante meter 31 procent minder dan in 1970. Bij die berekening is de invloed van het weer meegenomen.

Terwijl het totaal aantal huizen in diezelfde periode met 80 procent steeg, gebruikten de bewoners maar 45 procent meer energie dan in 1970.

Gedragsverandering

Uit een afgelopen week gepubliceerd onderzoek van Pew bleek dat twee derde van de Amerikanen vindt dat mensen hun gedrag moeten veranderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat is goed nieuws, zeggen de onderzoekers, want in huis kan op dat gebied veel gedaan worden.

Hoewel het totale energieverbruik niet gedaald is omdat de huizen groter zijn geworden, is de manier waarop energie verbruikt wordt, wel veranderd. In 1993 ging meer dan de helft (53,1) procent van het totale huishoudelijke verbruik naar het verwarmen van woonruimten. In 2009 was dat 41,5 procent. Het aandeel dat door apparaten, elektronica en lampen verbruikt wordt, steeg in dezelfde periode echter, van 24 procent naar 34,6 procent. Het aandeel voor warm water en airconditioning bleef ongeveer gelijk.

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA adviseert Amerikanen om spaarlampen te gebruiken, elektrische apparaten te kiezen op basis van hun energieverbruik, de thermostaat goed te programmeren, huizen te isoleren, minder afval te produceren en voedsel- en tuinafval te composteren, hernieuwbare energie af te nemen en zuinig te zijn met (warm) water.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.