Bedrijf was bekend met gevaren Roundup, aldus jury

Amerikaanse jury acht Monsanto schuldig: man kreeg kanker door onkruidverdelger

 

in-court

Een jury in San Francisco acht het bewezen dat de ziekte van een Amerikaanse tuinman veroorzaakt werd door ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelger. Fabrikant Monsanto kende de gevaren van het middel, maar waarschuwde Roundup-gebruikers niet.

Het gaat om de 46-jarige Dewayne Johnson, vader van twee zoons, die als tuinman voor het schooldistrict Benicia ten noorden van San Francisco werkte, en zo jarenlang met Monsanto’s onkruidverdelger in aanraking kwam. Roundup wordt sinds 1974 verkocht door het chemiebedrijf. Bij Johnson werd in 2014 non-Hodgkin lymfoom vastgesteld, een zeldzame vorm van lymfklierkanker.

Volgens zijn artsen heeft Johnson nog maar kort te leven. Dat is ook de reden waarom de rechtbank in San Francisco zijn zaak versneld in behandeling heeft genomen.

250 miljoen dollar

De jury heeft besloten dat Monsanto Dewayne Johnson 39,2 miljoen dollar moet betalen ter compensatie voor zijn ziekte. Daarnaast krijgt het bedrijf nog een boete opgelegd van 250 miljoen dollar omdat is nagelaten consumenten te waarschuwen voor de gevaren van Roundup.

Kijk hier de video-opname van de uitspraak in de zaak Dewayne Johnson.

De uitspraak is historisch en kan grote gevolgen hebben. In de Verenigde Staten vertegenwoordigen schadeclaimadvocaten inmiddels meer dan 5000 patiënten die stellen ziek te zijn geworden door Roundup, zo meldde persbureau Reuters eerder deze week. Het gaat om boeren, loonwerkers, maar ook particulieren die Roundup bij de bouwmarkt of bij het tuincentrum hebben gekocht.

De zaak van Johnson wordt gezien als belangrijke testcase voor deze andere zaken.

De juridische strijd in Amerika is losgebarsten nadat het internationaal kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in maart 2015 concludeerde dat glyfosaat – het hoofdingrediënt in Roundup – ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. De experts van de WHO baseerden zich daarbij op bevolkingsonderzoeken die een verhoogd risico op non-Hodgkin laten zien bij boeren die het middel gebruiken, en ook dierstudies die een link met kanker tonen.

Monsanto heeft altijd ontkend dat Roundup schadelijk is voor mensen. Het bedrijf verwijst daarbij naar de overheidsagentschappen waaronder de Europese voedselautoriteit EFSA en ook het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Die stellen beiden dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.

In de Europese Unie werd glyfosaat vorig jaar daarom weer voor 5 jaar toegelaten.

De eerstvolgende zaak dient in oktober in de Amerikaanse staat Missouri.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.