Amerikaanse kerken sluiten holebi's in hun armen

Nieuws

Amerikaanse kerken sluiten holebi's in hun armen

Katherine Stapp

10 december 2004

Jezus stuurde niemand weg. Wij ook niet. Dat is de slogan van een reclamespot van 30 seconden die sinds 1 december te zien is op Amerikaanse tv-stations. De United Church of Christ, die 1,3 miljoen gelovigen en 500 zogenaamde open en goedkeurende kerken telt, betaalde het spotje. De kerk neemt het voortouw in een campagne voor de steun aan holebi's.

Twee grote Amerikaanse televisienetwerken weigeren de reclamespot van de United Church uit te zenden. Ze schrijven in een brief dat de spot te controversieel is omdat ze verwijst naar de uitsluiting van homokoppels en andere minderheden. Heel wat andere televisienetwerken zenden de reclamespot echter wel uit. De United Church of Christ hoopt dat de boodschap miljoenen Amerikanen zal bereiken die wel in God geloven maar zich niet thuis voelen in georganiseerde religie.

Vaak is de kerk haar eigen grootste vijand, zegt predikante LeAnn Griffin van de Saint Andrew Christian Church in de staat Kansas, waar een scholier onlangs nog is gestraft omdat hij een gay pride t-shirt droeg. We hebben ons zo gedragen dat het begrijpelijk is dat mensen wegblijven uit kerken. Volgens Griffin weten de meeste gelovige Amerikanen niet goed hoe ze hun dubbel gevoel over spirituele en seksuele thema’s moeten uitdrukken. De meest extreme stemmen, de absolute tegenstanders die homoseksualiteit een zonde noemen en de resolute voorstanders, krijgen het meeste media-aandacht. Maar de meeste Amerikaanse gelovigen situeren zich ergens tussen de twee. Daardoor blijven ze, gewild of niet, onwetend, twijfelend en stil.

Samen met de United Church of Christ nemen ook steeds meer andere Amerikaanse kerken het op voor holebi’s, van mormonen en baptisten over lutheranen en quakers tot presbyterianen en katholieken. Sommige kerken hebben openlijk homofiele en lesbische dominees. De Episcopal Church bijvoorbeeld heeft onlangs Gene Robinson, openlijk homofiel, tot bisschop van New Hampshire benoemd. De Wisconsin Council of Churches overweegt momenteel om zich uit te spreken tegen de voorgestelde antiholebiwetten in de staat..

Amerikaanse holebi’s hebben het de voorbije weken zwaar te verduren gekregen. Evangelische Christenen hebben de referenda over het verbod op homohuwelijken in de presidentsverkiezingen van vorige maand gebruikt om miljoenen conservatieve stemmers te beïnvloeden. Deze groepen gaan er nu van uit dat hun loyauteit beloond zal worden en dat er agressieve actie zal volgen rond thema’s als abortus en rechten van holebi’s.

Het lijdt geen twijfel dat de Amerikanen geven om het traditionele huwelijk tussen een man en een vrouw. Het maakt mij niet uit hoe de media dat proberen te verdoezelen met statistieken en allerlei soorten gekke ideeën, zei James Dobson, stichter van de ultraconservatieve christelijke organisatie Focus on the Family, twee weken na de presidentsverkiezing op Fox News.

Misschien zijn we plots wakker geschud en hebben we ons gerealiseerd dat we onze stem luider moeten verheffen, zegt predikante Susie Smith van de United Christian Church in de staat Pennsylvania, één van de honderden open en goedkeurende congregaties in het land. (KC/MM)