Amerikaanse kustregio's lopen al in 2050 regelmatig onder

Nieuws

Amerikaanse kustregio's lopen al in 2050 regelmatig onder

Amerikaanse kustregio's lopen al in 2050 regelmatig onder
Amerikaanse kustregio's lopen al in 2050 regelmatig onder

IPS

22 december 2014

Veel Amerikaanse kustregio's lopen al tegen 2050 regelmatig onder. Dat is vooral het gevolg van de stijgende zeespiegel.

De zeespiegel stijgt steeds sneller, zegt de Amerikaanse oceaan- en klimaatdienst NOAA. De dienst doet uitvoering onderzoek naar de gevolgen voor de Amerikaanse kust.

In een nieuwe studie ging ze op zoek naar het kantelpunt voor hinderlijke overstromingen. Dat zijn geen grote rampen, wel overstromingen die door hun frequentie het dagelijkse leven sterk verstoren en duur kunnen uitvallen. Beschermende maatregelen en opruimingswerken kunnen de kosten snel doen oplopen.

30 keer per jaar

De onderzoekers spreken van een kantelpunt wanneer het water meer dan 30 keer per jaar 30 tot 60 centimeter hoger staat dan het peil bij hoogtij.

In de meerderheid van de onderzochte kustregio’s in de VS zal dat kantelpunt al in 2050 bereikt zijn. Meestal stelt men dat de stijging van de zeespiegel tegen 2100 echt gevaarlijk wordt. Maar dus al vijftig jaar eerder wordt ze hinderlijk in de VS.

Aan de oostkust zullen steden als Boston, New York en Washington vroeger dan gepland maatregelen moeten nemen tegen deze overstromingen. Hetzelfde geldt voor Galveston Bay en Port Isabel in de Golf van Mexico. Aan de westkust zullen de regio’s rond San Diego en San Francisco in problemen komen tegen 2050.

Land onder het zeeniveau

De voorbije halve eeuw is het zeeniveau steeds sneller gaan stijgen. Vandaag is de kans dat het water in die kustregio’s zo hoog komt, vijf tot tien keer groter dan vijftig jaar geleden.

De overstromingen zijn niet overal een gevolg van de klimaatverandering en de daarmee samenhangende stijging van de zeespiegel. In de staat Louisiana bijvoorbeeld is ook sprake van subsidentie, een neerwaartse beweging van de aardkorst waardoor het land onder het zeeniveau terecht komt.

De NOAA-studie is verschenen in Earth’s Future, een vakpublicatie van de American Geophysical Union.