Amerikaanse presidentsverkiezing leeft bij latino's

Nieuws

Amerikaanse presidentsverkiezing leeft bij latino's

Amerikaanse presidentsverkiezing leeft bij latino's
Amerikaanse presidentsverkiezing leeft bij latino's

Carey L. Biron

30 oktober 2012

De belangstelling bij latinokiezers voor de Amerikaanse presidentsverkiezing van volgende week is fors gestegen in de voorbije twee maanden, zo blijkt uit een nieuwe peiling. Het aantal latino's dat zou gaan stemmen, ligt zelfs hoger dan het record in 2008.

Volgens de laatste peiling van impreMedia geeft 45 procent van de geregistreerde latinokiezers aan dat ze deze verkiezingen boeiender vinden dan die in 2008. Dat is 8 procent meer dan tien weken geleden, toen de peiling een eerste maal gehouden werd.

Bovendien verklaart 87 procent van de respondenten dat ze zeer waarschijnlijk gaan stemmen op 6 november, terwijl 8 procent van hen al op voorhand zijn stem heeft uitgebracht. In 2008 daagde 84 procent van de geregistreerde latinokiezers op, een veel hoger percentage dan het nationale gemiddelde van 57 procent.

Swing states

Hispanics zijn de snelst groeiende groep binnen de Amerikaanse bevolking, met maandelijks ongeveer 50.000 nieuwe stemgerechtigde latinojongeren. Ze hebben altijd massaal voor de Democraten gekozen, tot grote frustratie van de Republikeinse Partij, die vooral oudere en blanke kiezers heeft.

“Volgens de peilingen mogen we dit jaar een recordopkomst van latinokiezers verwachten”, zegt Monica Lozano van ImpreMedia.

De cijfers kunnen op veel belangstelling rekenen, want ondanks de stortvloed aan peilingen in deze verkiezingscampagne is er weinig gepolst bij Spaanstaligen. In zwaar bevochte swing states als Florida en Colorado zouden zij beslissend kunnen zijn.

Nieuwe kieswetten

Voor het team van Obama, dat van de latinokiezer een speerpunt in zijn strategie heeft gemaakt, is de peiling alvast goed nieuws. “Als ik een tweede termijn haal, is het omdat de Republikeinen zich hebben vervreemd van de snelst groeiende demografische groep in dit land”, zei president Obama vorige week off the record.

Volgens een nieuw rapport van de National Association of Latino Elected and Appointed Officials (Naleo) hebben bepaalde staten beperkende stemwetten ingevoerd “die vooral de latino’s zullen treffen.” Dit nieuwe beleid zou volgens Naleo een negatieve impact hebben op 219.000 latinokiezers, maar het hadden er ook 835.000 kunnen zijn als Amerikaanse rechtbanken daar in verschillende staten geen stokje hadden voorgestoken, aldus het rapport.

Een Republikeinse functionaris liet zich ontvallen dat dit soort kieswetgeving de kansen van uitdager Mitt Romney moest verhogen.

Pro-Obama

In de peiling zegt 73 procent van de latino’s dat ze de regering-Obama meer dan Romney vertrouwt om de economie uit het slop te halen, terwijl slechts 18 procent de Republikeinse uitdager steunt. Die heeft zijn campagne gefocust op banen en economie, en minder op immigratie.

Al zijn veel latino’s ontgoocheld in de eerste ambtstermijn van Obama – vooral in vergelijking met de hoge verwachtingen bij zijn verkiezing – uit de peiling blijkt dat ze massaal zullen opdagen om voor hem te stemmen.

Waarnemers wijzen er wel op dat latino’s niet als een blok gezien kunnen worden. Of zoals een woordvoerder van Romney het vorige week zei: “Obama heeft in deze campagne een grote voorsprong uitgebouwd onder de latino’s, maar hij mag de stem van de hispanics niet als vanzelfsprekend gaan beschouwen.”