Steden moeten zich voorbereiden op deze nakende veranderingen

Amerikaanse steden lopen leeg

Michelle Maria / Wikimedia Commons (CC BY 3.0 DEED)

Montpelier, de hoofdstad van de staat Vermont.

De helft van de Amerikaanse steden zal tegen het einde van deze eeuw met leegloop kampen. 15.000 steden zien hun bevolking tot een kwart krimpen en dat heeft grote gevolgen.

Uit de analyse van volkstellingen en demografische gegevens blijkt een gelijkaardige trend in zowat alle Amerikaanse staten: in de helft van de steden zal het aantal bewoners tegen het einde van deze eeuw teruglopen tot 23 procent. Enkel het District of Columbia en Hawaï blijven gespaard van de trend, stelt een nieuwe studie in het vakblad Nature.

De staten Vermont en West-Virginia worden het zwaarst getroffen: in 80 procent van hun steden zal de bevolking krimpen. Binnen Californië vindt een verschuiving van het zuiden naar het noorden. 

Hitte en huizenprijzen

Aan de basis liggen heel wat oorzaken die soms overlappen. Zo krijgen mensen steeds minder kinderen en stijgen de huizenprijzen. In veel steden speelt de belasting, werkgelegenheid of het politieke klimaat een rol. En dan is er nog de klimaatcrisis: steden worden te heet, of dreigen te overstromen als ze aan de kust liggen. 

‘De implicaties van die enorme afname van de bevolking zullen ongeziene uitdagingen brengen, en mogelijk tot problemen leiden in de basisdiensten zoals mobiliteit, schoon water, elektriciteit en internettoegang’, schrijven de onderzoekers. 

Volgens de onderzoekers moeten de steden dan ook snel beginnen plannen om zich voor te bereiden op de nakende veranderingen. Ze denken aan meer flexibele vormen van openbaar vervoer, en distributiecentra om te vermijden dat er ‘voedselwoestijnen’ ontstaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.