Amerikanen in verdeelde slagorde op klimaattop in Bonn

Op de klimaatconferentie in Bonn zullen de VS met twee delegaties aanwezig zijn. De vertegenwoordigers van Trumps regering krijgen concurrentie van een onofficiële delegatie van Amerikaanse steden, staten en bedrijven die willen aantonen dat de Amerikanen wel hun verantwoordelijkheid nemen.

  • © twitter.com/newbelgium #WeAreStillIn bericht op Twitter van de New Belgium Brewery © twitter.com/newbelgium

Trump heeft niet enkel af te rekenen met dissidenten binnen zijn eigen land. Zijn eigen regering publiceerde recent een nieuw rapport over klimaatverandering. Dat Climate Science Special Report concludeert dat het heel erg waarschijnlijk is dat de opwarming een menselijke oorzaak heeft. Het officiële regeringsdocument spreekt van de stijgende zeespiegel en als gevolg daarvan overstromingen van de kusten, toename van droogte en orkanen. 

Trumps terugtrekking uit Parijsakkoord is lege doos

Ondanks Trumps beslissing is het verdrag al geratificeerd door het Amerikaans Congres, waardoor het voor deelnemende landen pas in 2020 mogelijk is om het akkoord op te zeggen. Daardoor zijn de VS aanwezig in Bonn met twee delegaties. De officiële regeringsvertegenwoordigers hebben echter aangekondigd actie te voeren rond de voordelen van fossiele brandstoffen.

‘De president wil Amerika weer groot maken, dat wil zeggen dat je je woord moet houden. We hebben het Parijsakkoord twee jaar geleden ondertekend, dus moeten we er ons aan houden.’ 

Bij de onofficiële Amerikaanse delegatie zitten niet enkel Democraten. Ook enkele Republikeinen beseffen dat Climate Change een uitdaging is. Onder hen is Jim Brainard, burgemeester van Carmel in Indiana, notabene de thuisstaat van vicepresident Mike Pence. 56 procent van het kiesdistrict waarvan Carmel deeluitmaakt, stemde voor Trump. Maar het Republikeinse stadsbestuur heeft zich geëngageerd om klimaatneutraal te zijn tegen 2050.

Volgens burgemeester Brainard betekent een conservatieve aanpak om 99 procent van de wetenschappers te volgen die hebben aangetoond dat er een klimaatprobleem is. ‘De president wil Amerika weer groot maken, dat wil zeggen dat je je woord moet houden. We hebben het akkoord van Parijs twee jaar geleden ondertekend, dus moeten we er ons aan houden. De impact van klimaatverandering is nu al zichtbaar’. Concreet gaat de stad Carmel investeren in elektrische voertuigen, en tegelijk het autoverbruik verminderen. Brainard wil ook de mogelijkheid van geothermische energie onderzoeken voor gebouwen.

‘We Are Still In’

“We are still in”, zo heet de coalitie van Amerikaanse steden, staten en bedrijven die wel nog inspanningen willen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Leidende figuren zijn onder andere ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg en gouverneur van Californië Jerry Brown. Niet toevallig twee politici uit progressieve staten langs de beide Amerikaanse kusten. Ondertussen zijn er al negen staten, 252 steden en kiesdistricten aangesloten bij de klimaatcoalitie “We are still in”. In de bedrijfswereld is de situatie zo mogelijk nog rooskleuriger, aangezien er in alle 50 staten bedrijven zijn die zich inzetten voor hernieuwbare energie.

Na Trump zijn mededeling is er geen domino-effect geweest van andere landen die ook aankondigden het Parijsakkoord te willen verlaten. Integendeel, China, Europa en Canada hebben hun doelstellingen nog kracht bijgezet. Als de VS in 2020 effectief uit het akkoord stapt, zullen ze samen met Syrië het enige land zijn dat niet meedoet aan de afspraken van Parijs. Maar zover zijn we nog niet. 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift