Amerikaans milieuagentschap werkt aan strengere methaanregels

Amerikaanse volksgezondheid betaalt hoge prijs voor de gasboom

WCN 24/7 / Flickr (CC BY-NC 2.0)

De effecten van de vervuiling door schaliegaswinning zijn grotendeels geconcentreerd in regio’s met een belangrijke olie- en gasproductie, zoals het zuidwesten van Pennsylvania, Texas en het oosten van Colorado. (op de foto een schaliegasinstallatie in Butler County, Penssylvania)

De snel groeiende productie van olie en gas in de de VS eist een zware tol van de volksgezondheid. Nieuw onderzoek spreekt van een jaarlijkse rekening van 77 miljard dollar.

Mede door de opmars van schaliegas en de stijgende energieprijzen groeit de olie- en gasproductie in de VS als nooit tevoren. De gevolgen daarvan voor het klimaat zijn goed bekend, maar voor de lokale luchtkwaliteit en de volksgezondheid is die veel minder goed onderzocht.

De effecten van de vervuiling zijn grotendeels geconcentreerd in regio’s met een belangrijke olie- en gasproductie.

Nochtans is ook die impact enorm, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston in het tijdschrift Environmental Research. Daaruit blijkt dat de uitstoot van stikstofoxiden, fijnstof (PM2.5) en ozon (O3) in 2016 in de VS heeft bijgedragen aan 7500 overlijdens, 410.000 astma-aanvallen en 2200 gevallen van astma bij kinderen. Tel daarbij respiratoire en cardiovasculaire ziekenhuisopnames, ongunstige zwangerschapsuitkomsten en andere gezondheidsproblemen, en de jaarlijkse rekening voor de volksgezondheid loopt op tot 77 miljard dollar.

Van de onderzochte stoffen zijn stikstofoxiden verantwoordelijk voor het grootste deel van de schade (37 procent), gevolgd door ozon (35 procent) en fijnstof (28 procent). Stikstofoxiden dragen bovendien bij aan de vorming van fijnstof en ozon.

Staatsgrenzen

Het onderzoek houdt nog geen rekening met effecten van andere vervuilende stoffen zoals benzeen en formaldehyde. Blootstelling aan die stoffen, die gevonden zijn rond olie- en gasbronnen, kan kanker en andere aandoeningen veroorzaken en doet de rekening nog oplopen.

De effecten van de vervuiling zijn grotendeels geconcentreerd in regio’s met een belangrijke olie- en gasproductie, zoals het zuidwesten van Pennsylvania, Texas en het oosten van Colorado. Maar ze zijn ook voelbaar in dichtbevolkte steden als Chicago, New York en Baltimore.

‘Het feit dat luchtverontreiniging en gezondheidseffecten de staatsgrenzen overschrijden, geeft aan dat er een sterke behoefte is aan regionale tot nationale coördinatie’, zegt medeauteur Saravanan Arunachalam. ‘Staten met de hoogste uitstoot hebben niet noodzakelijk het hoogste gezondheidsrisico, hoewel Texas in beide gevallen op de eerste plaats staat.’

Strengere regels

Het Amerikaanse milieuagentschap (EPA) werkt momenteel aan strengere methaanregels voor de sector, en die kunnen ook voor de volksgezondheid ‘onmiddellijke en aanzienlijke voordelen’ opleveren, zeggen de onderzoekers. De regels moeten zich niet alleen richten op de vervuiling uit de verbranding van fossiele brandstoffen, maar ook op de productie ervan.

‘De uitstoot uit olie- en gas terugdringen is een van de snelste, meest kosteneffectieve manieren om methaan en andere luchtverontreinigende stoffen te verminderen, wat de luchtkwaliteit verbetert, de volksgezondheid beschermt en de klimaatverandering vertraagt’, zeggen de wetenschappers. ‘Het is van cruciaal belang dat het EPA de voorgestelde olie- en gasregels zo snel mogelijk versterkt en afrondt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.