Amerikaanse vredesbeweging geeft zich niet gewonnen

Nieuws

Amerikaanse vredesbeweging geeft zich niet gewonnen

Ushani Agalawatta

20 maart 2003

Terwijl de VS bommen dropt boven Bagdad, is de Amerikaanse vredesbeweging druk doende met de organisatie van Day After demonstraties.

We kunnen niet zomaar tot de orde van de dag overgaan terwijl onze bommen Bagdad met de grond gelijk maken om wereld te overdonderen en te overbluffen, zegt Not in Our Name, een koepel van Amerikaanse vredesorganisaties. Vandaag en de komende dagen worden een batterij acties voorbereid, waaronder nachtwaken met kaarslicht in centra van diverse steden, die-ins op de drempel van overheidsgebouwen en walk-outs in scholen en bedrijven.

Velen van ons leven in de schaduw van wat ooit het World Trade Center was en we geloven dat president Bush verkeerd is als hij zegt dat deze oorlog ons moet beschermen, zegt Bill Dobbs, media coördinator in New York voor United for Peace and Justice, een andere coalitie. Op Time Square in New York zal om 5 uur in de namiddag een vredesschreeuw gelanceerd worden.

Wat halen de demonstraties nog uit? Dobbs verwijst naar een artikel dat gepubliceerd werd in de ‘New York Times’ kort na de demonstratie van 15 februari in the Big Apple, die een half miljoen mensen trok. Misschien zijn er nog twee supermachten op de wereld: de Verenigde Staten en de wereldwijde publieke opinie.

Niettemin kijken de Amerikaanse vredesdemonstranten ervoor uit om niet als nestbevuilers gebrandmerkt te worden in de media. De demonstranten tegen de oorlog houden van dit land en geloven dat deze oorlog de principes en waarden van onze volksaard geweld aandoet, zegt Garrett Wright, de organisator van het Student Peace Action Network, dat meer dan 100 scholen verenigt.

+Not in Our Name (www.notinourname.net)
+Peace Action (www.peace-action.org)
+United for Peace (www.unitedforpeace.org)