Amerikanen bespieden Iraaks leger

Nieuws

Amerikanen bespieden Iraaks leger

Joren Gettemans

03 juli 2008

De Amerikaanse troepen in Irak willen niet langer verrast worden door plotse initiatieven van hun Iraakse collega’s en gaan hun spionagesatellieten gebruiken om troepenbewegingen van het Iraakse leger in het oog te houden. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Het Pentagon wil officieel niet reageren op de berichten, maar de krant citeert verschillende anonieme bronnen die het nieuws bevestigen. Volgens die bronnen is de beslissing gevallen na het onaangekondigde offensief van het Iraakse leger in Basra enkele maanden geleden. Om dergelijke verrassingen voortaan te vermijden, zetten de Verenigde Staten nu hun eigen  geavanceerde spionagetechnologie in om een oogje in het zeil te houden. De satellieten fotograferen Iraakse militaire installaties en troepenbewegingen.
Waarnemers zijn verdeeld over de beslissing. Enerzijds is het vreemd dat de Verenigde Staten hun meest geavanceerde spionagetechnologie moeten inzetten tegen het leger van een bondgenoot. Het wijst op een vertrouwensbreuk met het leger dat ze zelf hebben opgericht en getraind, nog steeds adviseren en waar ze regelmatig zij aan zij mee vechten. Volgens andere waarnemers wijst het er tegelijk op dat het Iraakse leger volwassen wordt en op eigen benen gaat staan.