Amerikanen sceptisch over ‘oorlog tegen terreur’

Nieuws

Amerikanen sceptisch over ‘oorlog tegen terreur’

Jim Lobe

08 juli 2005

Welk effect heeft de viervoudige aanslag in Londen op de Amerikaanse 'oorlog tegen de terreur'? In elk geval daalt het geloof van de Amerikaanse publieke opinie in de aanpak van het terrorisme peilsnel, zo blijkt uit een nieuwe opiniepeiling.

Slechts 36 procent van de Amerikanen vindt dat de VS aan de winnende hand zijn in de ‘oorlog tegen de terreur’. Dat blijkt uit een peiling van Gallup, net voor de aanslagen in Londen. Een vijfde van de Amerikanen gelooft dat de terroristen aan het winnen zijn en 41 procent vindt dat noch de terroristen, noch de VS of hun bondgenoten het overwicht hebben in de ‘oorlog tegen de terreur’.

In januari 2002, vlak na de val van de Taliban in Afghanistan, geloofde dubbel zoveel Amerikanen dat hun regering aan de winnende hand was.

Welk effect de aanslagen van donderdag in Londen hebben op de Amerikaanse publieke opinie, is moeilijk in te schatten. Peilingen vlak na de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004, toonden nauwelijks een impact. Maar na de aanslagen in Bali zakte het vertrouwen in de terreuraanpak van Bush dramatisch: slechts 32 procent geloofde toen dat Washington de ‘oorlog tegen de terreur’ aan het winnen was.

Steven Kull, de directeur van het Programma voor Internationale Beleidsattitudes (PIPA) aan de universiteit van Maryland, gelooft dat de viervoudige aanslag in Londen op korte termijn meer steun kan opleveren voor Bush. Telkens wanneer er dichtbij een aanslag plaatsvindt, genereert dat angst. Dat doet de bezorgdheid over het terrorisme toenemen en maakt de mensen ontvankelijker voor de denkbeelden van Bush.

De Amerikaanse publieke opinie ziet de oorlog in Irak overigens steeds meer los van de strijd tegen het terrorisme. Een andere peiling die USA Today, CNN en Gallup vorige week bekend maakten, toont dat voor het eerst sinds de invasie van Irak een meerderheid van de Amerikanen de twee onderscheidt. Slechts 47 procent van de Amerikanen vindt dat de onderneming in Irak de terroristen verzwakt. 50 procent van de Amerikanen vindt net het omgekeerde. 53 procent vindt de invasie van Irak een vergissing. (MM/PD)