Amnesty: Europees beleid veroorzaakt meer arrestaties van migranten in Libië

Nieuws

Amnesty: Europees beleid veroorzaakt meer arrestaties van migranten in Libië

Amnesty: Europees beleid veroorzaakt meer arrestaties van migranten in Libië
Amnesty: Europees beleid veroorzaakt meer arrestaties van migranten in Libië

IPS

19 mei 2018

Door de toename van vluchtelingen en migranten die op zee onderschept worden door de Libische autoriteiten zijn in de voorbije twee maanden alleen minstens 2600 mensen overgebracht naar detentiecentra, zegt Amnesty International.

EU Civil and Humanitarian Aid Program CC BY-ND 2.0

EU Civil and Humanitarian Aid Program CC BY-ND 2.0​

Door de toename van vluchtelingen en migranten die op zee onderschept worden door de Libische autoriteiten zijn in de voorbije twee maanden alleen minstens 2600 mensen overgebracht naar detentiecentra, zegt Amnesty International.

Daar leven ze in verschrikkelijke omstandigheden en worden ze blootgesteld aan foltering en afpersing. Amnesty beschuldigt Europese overheden, en met name Italië, van medeplichtigheid omdat ze actieve steun bieden aan onder meer de Libische kustwacht om mensen te onderscheppen op zee en ze terug te sturen naar detentiecentra in Libië.

Uitbesteden grenscontrole

‘De EU weigert onder ogen te zien welk lijden veroorzaakt wordt door het roekeloos uitbesteden van grenscontrole aan Libië’, zegt Heba Morayef, directeur Afrika en Midden-Oosten van Amnesty International.

‘De EU weigert onder ogen te zien welk lijden veroorzaakt wordt door het roekeloos uitbesteden van grenscontrole aan Libië’

‘Wanneer de Europese leiders er alles aan doen om te garanderen dat de Libische kustwacht zo veel mogelijk mensen onderschept, sturen ze die migranten en vluchtelingen rechtstreeks terug naar de Libische detentiecentra die berucht zijn om misbruik en foltering. Niemand zou teruggestuurd mogen worden naar Libië.’

Ten minste 7000 vluchtelingen en migranten verkommeren momenteel in Libische detentiecentra waar misbruik alomtegenwoordig is en voedsel en water schaars.

Dat is een sterke toename sinds maart, toen er volgens de Libische autoriteiten nog 4400 vluchtelingen en migranten gevangen gehouden werden.

‘De EU mag de Libische kustwacht niet langer gebruiken om mensen vast te houden in Libië’, zegt Morayef. ‘In de plaats daarvan moet de EU aandringen op het sluiten van detentiecentra, vluchtelingen hervestigen in Europa en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR toelaten om hulp te bieden aan alle vluchtelingen in Libië.’