Amnesty: Taliban hebben dertien leden Hazara-minderheid gedood

USACE / Karla K. Marshall (CC BY-SA 2.0)

In de Afghaanse provincie Daykundi hebben Taliban-troepen dertien leden van de Hazara-minderheid vermoord, onder wie een zeventienjarig meisje. Dat stelt Amnesty International op basis van ooggetuigenverslagen.

Volgens Amnesty vonden de moorden plaats op 30 augustus 2021 in het dorp Kahor, zo’n 400 kilometer ten westen van de hoofdstad Kaboel. De Taliban doodden er elf voormalige leden van de Afghan National Defense Security Forces (ANDSF), nadat die zich hadden overgegeven. Ook twee burgers werden gedood toen ze probeerden te vluchten, onder wie een zeventienjarig meisje.

‘Ze schenden herhaaldelijk de rechten van mensen die ze als hun tegenstanders beschouwen en doden zelfs mensen die zich al hebben overgegeven.’

‘Deze koelbloedige executies zijn verder bewijs dat de Taliban dezelfde gruwelijke misbruiken begaan als waar ze berucht om waren toen ze eerder de macht in Afghanistan hadden’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Ze schenden herhaaldelijk de rechten van mensen die ze als hun tegenstanders beschouwen en doden zelfs mensen die zich al hebben overgegeven. De Taliban zeggen dat ze zich niet richten op voormalige werknemers van de vorige regering, maar deze moorden tonen het tegendeel.’

Overgave

De Taliban kregen op 14 augustus 2021 de controle over de provincie Daykundi. Enkele tientallen voormalige ANDSF-leden zochten hun toevlucht in het Khidir-district. Ze besloten zich aan de Taliban over te geven toen die het gezag over grote delen van de regio kregen.

Op 29 augustus 2021 onderhandelden de mannen over een volledige overgave aan de Taliban. Een dag later arriveerden zo’n driehonderd Taliban-strijders in de buurt van het dorp Dahani Qul, waar de ANDSF-leden verbleven, sommigen met familieleden.

Toen de ANDSF-leden en hun gezinnen het gebied probeerden te verlaten, bleef één voertuig vastzitten in de buurt van het dorp Kahor. Toen de Taliban-strijders hen inhaalden, openden ze het vuur, waarbij het zeventienjarige meisje Masuma getroffen werd. Een van de ANDSF-leden schoot terug en doodde een Taliban-strijder. Terwijl de families vluchtten, bleven de Taliban schieten, waarbij twee ANDSF-leden gedood werden. Nadat nog negen ANDSF-leden zich hadden overgegeven, brachten de Taliban hen naar een nabijgelegen rivierbekken waar de mannen geëxecuteerd werden.

Amnesty verifieerde foto’s en video’s die de lijken van elf mannen op een rij tonen. Velen hadden schotwonden in het hoofd. Sadiqullah Abed, de door de Taliban aangestelde politiechef voor de provincie Daykundi, ontkent echter dat er doden zijn gevallen en bevestigt alleen dat een lid van de Taliban gewond is geraakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift