8,4 miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 in Afrika. Officiële dodentol: 214.000.

Amper 1 op de 7 covidbesmettingen in Afrika wordt opgemerkt

World Bank / Henitsoa Rafalia (CC BY-NC-ND 2.0)

Een ziekenhuis in Madagaskar. Door de lage testcapaciteit in Afrika wordt slechts een op de zeven gevallen van COVID-19 er ontdekt, stelt de WHO. De impact van de ziekte op het grotendeels ongevaccineerde continent worden volgens de organisatie onderschat.

Zes op de zeven COVID-infecties in Afrika blijft onder de radar, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat betekent dat er mogelijk 59 miljoen besmettingen zijn op het continent.

Door de lage testcapaciteit in Afrika wordt slechts een op de zeven gevallen van COVID-19 er ontdekt, stelt de WHO. De impact van de ziekte op het grotendeels ongevaccineerde continent worden volgens de organisatie onderschat.

‘Met een beperkte testcapaciteit tasten we nog steeds in het duister in veel te veel gemeenschappen in Afrika’, zegt Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO in Afrika. ‘De meeste tests worden uitgevoerd op mensen met symptomen, maar de ziekte wordt vooral verspreid door asymptomatische mensen, dus wat we zien is mogelijk slechts het topje zijn van de ijsberg.’

Sneltestcampagne

Slechts een kleine 4 procent van de Afrikaanse bevolking volledig gevaccineerd tegen COVID-19.

Om een accurater beeld te krijgen van het aantal besmettingen en de verspreiding van de ziekte in te dijken gaat de WHO massaal sneltests inzetten in acht landen. Zo wil ze volgend jaar zeven miljoen mensen testen in Burundi, Ivoorkust, Democratische Republiek Congo, Guinee-Bissau, Mozambique, Republiek Congo, Senegal en Zambia.

Moeti spreekt over een ‘radicaal nieuwe benadering’. De sneltests zijn betaalbaar, betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken en leveren binnen het kwartier resultaten op, zegt ze. Door de alternatieve testcampagne zullen naar verwachting 360.000 extra gevallen worden opgespoord, waarvan ongeveer 75 procent asymptomatisch of met milde symptomen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Ringstrategie

De campagne zal een ringstrategie hanteren en mensen testen die binnen een straal van 100 meter rond elk nieuw bevestigd geval wonen. Die methode werd ook gebruikt om pokken uit te roeien in de vorige eeuw en tijdens de recente ebola-uitbraken in West-Afrika en in de Democratische Republiek Congo.

Bovendien zal elk gezin in een straal van 100 meter hygiënekits ontvangen met mondmaskers en desinfecterende handgels. Bij wie positief test, wordt de ernst van hun toestand beoordeeld om te bepalen of thuiszorg volstaat, of ze moeten overgebracht worden naar een medisch centrum voor behandeling.

Er zijn tot nog toe meer dan 8,4 miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 gerapporteerd in Afrika, met een officiële dodentol van 214 000. Momenteel is slechts een kleine 4 procent van de Afrikaanse bevolking volledig gevaccineerd tegen COVID-19, tegenover gemiddeld 34 procent wereldwijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.