Grote lidstaten als Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje hebben hun huiswerk nog niet ingediend

Amper helft EU-landen dient tijdig plan tegen luchtvervuiling in

CC0

 

De Europese Commissie wacht nog steeds op de nationale plannen van veertien lidstaten voor de aanpak van de luchtvervuiling. Onder meer Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben de deadline gemist.

Alle lidstaten moesten van Europa een plan uitwerken over hoe ze de luchtvervuiling zouden aanpakken. Dat plan moest voor het einde van april ingediend worden. Amper de helft heeft dat tijdig gedaan, blijkt uit een overzicht van het Europees Milieuagentschap (EEA).

België en Nederland dienden hun plannen begin april in. Grote lidstaten als Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje hebben hun huiswerk nog niet ingediend, net als Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Litouwen, Malta, Roemenië, Slovakije, en Slovenië. Oostenrijk diende op 30 april op de valreep nog een nationaal plan in.

EU nodig

“Het is schokkend dat de helft van de Europese overheden er niet in slaagt om de deadline te halen voor iets wat zo belangrijk is”, zegt Margherita Tolotto, van de milieukoepel European Environmental Bureau. “Elke dag uitstel betekent dat meer mensen lijden onder de gevolgen voor hun gezondheid.”

‘Het is schokkend dat de helft van de Europese overheden er niet in slaagt om de deadline te halen voor iets wat zo belangrijk is’

Tolotto legt ook de link met de Europese verkiezingen eind deze maand. “Amper enkele weken voor de Europese verkiezingen worden we eraan herinnerd hoe belangrijk de controle door de EU is. Zelfs op een thema dat zo cruciaal is als luchtvervuiling - en waarvoor er een groot draagvlak bestaat bij de bevolking - slagen de nationale regeringen er niet in om actie te ondernemen. We hebben de EU nodig om ze bij de les te houden.”

De nationale plannen zijn opgelegd via de National Emission Ceilings (NEC) Directive, een richtlijn die voor elk van de lidstaten uitstoot doelen bepaalt. In zo’n plan moet de lidstaat aangeven wat er zal gebeuren om de uitstoot van transport, industrie en landbouw te verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.