Vooral sporten ‘dicht bij de natuur’ scoren relatief goed

Slechts vier internationale sportfederaties in Tokio hebben een milieuplan

李 季霖 (CC BY-SA 2.0)

De openingsceremonie van de Olympische Spelen, 23 juli 2021.

Van de 32 internationale sportfederaties op de Olympische Spelen hebben er maar vier een plan rond klimaat of duurzaamheid, blijkt uit een analyse door de Universiteit van Exeter. Zeven organisaties hebben zelfs nog nooit over het thema gecommuniceerd.

De Britse universiteit onderzocht de vooruitgang op het gebied van ecologische duurzaamheid bij elk van de 32 Olympisch erkende internationale federaties, van 2010 tot vandaag. Amper vier federaties blijkt een strategisch plan hadden voor ecologische duurzaamheid te hebben.

Zeilsport

Vooral sporten ‘dicht bij de natuur’ scoren relatief goed, World Sailing als beste van de klas. De internationale zeilfederatie benadrukt duurzaamheid in haar communicatie en heeft richtlijnen voor organisatoren van evenementen.

De atletiekfederatie World Athletics is de enige andere Olympische federatie die maatregelen op het gebied van milieuverantwoordelijkheid oplegt.

De overige twee federaties met een formeel plan zijn de roeifederatie World Rowing en de voetbalbond FIFA, maar zij zijn minder streng en leggen van hun leden geen milieu-inspanningen op.

Voor zeventien internationale federaties, waaronder sporten zoals tennis en zwemmen, werd in de voorbije tien jaar geen vooruitgang op het gebied van duurzaamheid vastgesteld.

Communicatie

Volgens de wetenschappers heeft de gedecentraliseerde bestuursstructuur van de Olympische Beweging daar veel mee te maken. Het Olympisch Comité (IOC) heeft wel ecologische ambities, maar door de structuur en gebrek aan interne verantwoording worden die strategische doelen afgezwakt op lokaal niveau.

Dat gebrek aan interne verantwoording maakte het ook voor de onderzoekers moeilijk om de inspanningen in kaart te brengen. Ze richtten noodgedwongen hun aandacht op de communicatiekanalen van de internationale federaties, zoals websites, sociale media en rapporten. Maar ook daar was er weinig te vinden: van de 718.295 tweets die de 32 internationale federaties in de voorbije tien jaar hebben verzonden, gingen er amper 188 over het milieu.

De auteurs hopen dat hun onderzoek een aanzet kan zijn voor veranderingen in de sector.

De accounts van zeven federaties hebben zelfs nog met geen woord gerept over het milieu-ambities: golf, tennis, handbal, badminton, gymnastiek, schietsport en skating.

Blue Planet 2

Uit het onderzoek blijkt nog dat externe factoren vaak een invloed hebben om de communicatie van de federaties. In sommige gevallen gaat het om formele gebeurtenissen, zoals publicaties door het VN-klimaatpanel (IPCC) of het Klimaatakkoord van Parijs.

Maar ook de uitzending van de BBC-documentaire Blue Planet 2 eind 2017 verhoogde duidelijk het wereldwijde bewustzijn rond plasticvervuiling, met name in de communicatie van World Sailing en de International Surf Association. De klimaatprotesten in 2018 hadden een gelijkaardig effect op de communicatie van sommige federaties.

Sport en klimaat

De auteurs hopen dat hun onderzoek een aanzet kan zijn voor veranderingen in de sector, omdat de klimaatverandering ook op de sport een grote impact heet.

Volgens de onderzoekers moet het Internationaal Olympisch Comité een verplicht jaarlijks rapportagesysteem voor duurzaamheid opzetten voor de federaties om zo de verantwoordingsplicht te vergroten.

‘Er moet een platform worden gecreëerd om de vooruitgang op het gebied van ecologische duurzaamheid tussen de internationale federaties te ondersteunen en te versnellen’, zegt Dominique Santini van de Universiteit van Exeter. ‘Dat kan helpen om middelen en kennis te delen met betrekking tot financiering, inkoop en partnerschappen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.