Amper een vijfde van corona-herstelpakketten is groen

Nieuws

'We worden tegelijk geconfronteerd met een pandemie, een economische crisis en een ecologische ineenstorting'

Amper een vijfde van corona-herstelpakketten is groen

Amper een vijfde van corona-herstelpakketten is groen
Amper een vijfde van corona-herstelpakketten is groen

IPS

17 maart 2021

Amper een vijfde van de economische herstelmaatregelen na COVID-19 kan als milieuvriendelijk beschouwd worden. Dat blijkt uit een analyse van de Verenigde Naties en de Universiteit van Oxford. Zo dreigt de wereld een historische kans te missen.

‘Regeringen hebben een unieke kans om hun landen op een duurzaam traject te zetten waarbij economische kansen, armoedebestrijding en de gezondheid van de planeet tegelijk prioriteit krijgen.’

Allison Kwesell / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

Amper een vijfde van de economische herstelmaatregelen na COVID-19 kan als milieuvriendelijk beschouwd worden. Dat blijkt uit een analyse van de Verenigde Naties en de Universiteit van Oxford. Zo dreigt de wereld een historische kans te missen.

De vijftig grootste economieën kondigden voor 2020 1.900 miljard dollar aan steunmaatregelen aan om hun economie er op lange termijn weer bovenop te helpen na de pandemie. Dat is een gouden kans voor de strijd tegen de klimaatcrisis, zeggen economen, als die plannen stevig inzetten op de transitie, groene banen en schone energie.

Maar amper 341 miljard dollar - of 18 procent - van de maatregelen kan echt als groen beschouwd worden, blijkt uit een doorlichting door de Universiteit van Oxford en het VN-milieuagentschap.

Wake-up call

Cameron Hepburn, hoogleraar milieueconomie in Oxford, noemt het rapport een wake-up call. ‘De gegevens laten zien dat we niet op een betere manier aan het heropbouwen zijn, althans nog niet’, zegt hij. ‘We weten dat een groen herstel een dubbele overwinning zou zijn, voor zowel de economie als het klimaat - nu moeten we ermee aan de slag.’

‘Een groen herstel zou een dubbele overwinning zijn.’

Een gelijkaardige reactie bij Inger Andersen, directeur van het VN-agentschap: ‘De mensheid wordt tegelijk geconfronteerd met een pandemie, een economische crisis en een ecologische ineenstorting’, zegt ze.

‘We kunnen het ons op geen enkel vlak veroorloven om nu te verliezen. Regeringen hebben een unieke kans om hun landen op een duurzaam traject te zetten waarbij economische kansen, armoedebestrijding en de gezondheid van de planeet tegelijk prioriteit krijgen.’

Positieve stappen

Wereldwijd wordt 66,1 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie, vooral via Spaanse en Duitse subsidies voor hernieuwbare energieprojecten en investeringen in waterstof en infrastructuur. Er wordt nog meer (86,1 miljard dollar) geïnvesteerd in schoner transport, onder meer via subsidies voor elektrische voertuigen en investeringen in openbaar vervoer, fiets- en wandelinfrastructuur.

‘De kansen om verstandig te herstellen van de pandemie zijn nog niet verkeken.’

Groener bouwen en isoleren krijgt 35,2 miljard dollar, herstel van ecosystemen in totaal 56,3 miljard en onderzoek en ontwikkeling naar duurzame technologie 28,9 miljard.

‘Maar ondanks die positieve stappen in de richting van een duurzaam herstel van een paar leidende landen, heeft de wereld de ambities om beter herop te bouwen niet gehaald’, zegt Brian O’Callaghan, hoofdauteur van het rapport.

‘De kansen om verstandig te herstellen van de pandemie zijn nog niet verkeken. Overheden kunnen dit moment aangrijpen om economische, sociale en ecologische welvaart op de lange termijn veilig te stellen.’