ANC krijgt concurrentie van Cope

Nieuws

ANC krijgt concurrentie van Cope

Marie D'haenens

17 december 2008

Zuid-Afrika heeft een nieuwe partij. Congress of the People, kortweg Cope, wordt de rechtstreekse concurrent van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) bij de nationale verkiezingen van maart volgend jaar.

Cope werd dinsdag officieel gelanceerd in Bloemfontein. De leider van de nieuwe partij, Mosiuoa Lekota, voorheen minister van Defensie, is, net zoals vele andere partijleden, een oud-gediende van het ANC. Cope werd opgericht als oppositiepartij tegen het ANC van Jacob Zuma. Het is de eerste keer dat het ANC zo’n belangrijke tegenstander krijgt sinds het aan de macht kwam in 1994. De meeste partijleden van Cope zijn aanhangers van Thabo Mbeki, die in september van dit jaar ontheven werd uit zijn functie als president van Zuid-Afrika en voorzitter van het ANC.

Ondemocratisch

Lekota noemde zijn nieuwe partij “de partij van de toekomst”, en een “echte niet-raciale partij”. Het grootste deel van zijn speech reserveerde hij voor kritiek op het ANC. Hij vindt dat het ontslag van Mbeki ondemocratisch was en dat zijn land lijdt onder het geruzie en de inefficiëntie van zijn leiders. Met Cope wil hij daar verandering in brengen. “Geen enkele partij bezit zijn kiezers. Wij kunnen dus niet voorkomen dat andere partijen stemmen bij ons ronselen”, zegt Lekota. “Maar omgekeerd houdt niemand ons tegen om zelf onze ideeën te verspreiden bij de aanhangers van andere politieke partijen. Wij vertegenwoordigen iedere kiezer, onafhankelijk van diens ras, klasse of geslacht.”

Verandering

Of Cope het ANC echt pijn kan doen bij de verkiezingen volgend jaar, is nog niet duidelijk. Analysten zijn er vrij zeker van dat Jacob Zuma, de huidige voorzitter van het ANC, de nieuwe president van het land wordt. Maar vele Zuid-Afrikanen zijn ontgoocheld door de weinige vooruitgang in het land, dat nog steeds geteisterd wordt door corruptie, geweld en de aidsepidemie. Daardoor is het goed mogelijk dat zij aan het ANC een duidelijke boodschap van verandering willen meegeven door op Cope te stemmen.
Volgens een BBC-verslaggever ter plaatse is het voor de partij van groot belang om zich niet blijvend te profileren als verbitterde verliezers en onvoorwaardelijke fans van Mbeki, aangezien Mbeki zelf de nieuwe partij niet steunt.
Lekota heeft in zijn speech al gezegd dat het uitbreiden van de economie de spil zal zijn van de verkiezingscampagne van Cope. “We moeten vechten tegen de werkloosheid, en onze economie doen groeien. Dat zullen we doen door stabiliteit en groei te brengen, en door hard te werken.”