Andersglobalisten leggen agenda's samen

Nieuws

Andersglobalisten leggen agenda's samen

Humberto Márquez

30 januari 2006

18 maart wordt ook dit jaar weer een groot actiemoment van andersglobalisten over heel de wereld. Op het Wereld Sociaal Forum in Caracas, dat gisteren (29 januari) ten einde liep, zijn plannen gesmeed voor betogingen en andere evenementen rond de derde verjaardag van de invasie van Irak. Caracas leverde ook afspraken op voor acties rond het Wereld Water Forum en tegen de topbijeenkomsten van de G8, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Het Wereld Sociaal Forum mag niet verworden tot revolutionair toerisme, drukte de Venezolaanse president Hugo Chávez de deelnemers aan de editie in Caracas vrijdag op het hart. Chávez zei dat hij concrete actie wilde zien tegen politiek imperialisme en regeringen die een neoliberaal economisch beleid voren.

De aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak vormt ook dit jaar weer het makkelijkste aangrijpingspunt voor gezamenlijke acties. Op de betogingen die her en der op 18 maart georganiseerd worden, volgen nog andere evenementen. Van 24 tot 27 maart vindt in Caïro een conferentie plaats tegen de bezetting van Irak, kondigde de Internationale Assemblee van Sociale Bewegingen in Caracas aan.

Voor de Assemblee, die naar eigen zeggen 300 organisaties vertegenwoordigt en 900 actiegroepen in beweging kan zetten, is het Wereld Sociaal Forum een ideale gelegenheid om banden aan te halen, ervaringen uit te wisselen en strategieën af te stemmen. In Caracas maakten in het totaal ongeveer 2.200 niet-gouvernementele organisaties hun opwachting.

Maart wordt een drukke actiemaand, want veel organisaties willen ook hun stem laten horen in de marge van het Vierde Wereld Water Forum waarvoor Mexico dan gastland speelt. Het verzet tegen de privatisering van de drinkwaterdistributie in ontwikkelingslanden is al jaren een belangrijk aandachtspunt voor ngo’s en burgerbewegingen in Noord en Zuid.

De andersglobalistische beweging wil verder protesteren tegen de top van de grootste acht industrielanden in juli in Sint-Petersburg en tegen de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in september. Vorig jaar werden goed geplande acties naar aanleiding van de G8-top in het Schotse Gleneagles overschaduwd door bomaanslagen in Londen.

Kleinere acties komen er rond een resem uiteenlopende thema’s. Op 17 november, werelddag van de studenten, zouden jongerenorganisaties bijvoorbeeld willen opkomen voor gratis onderwijs, openbare scholen en onderwijs dat niet beïnvloed wordt door religieuze overtuigingen. En Amerikaanse activisten hebben voorgesteld Coca Cola aan te pakken voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op vakbondsleiders in Colombia.

Latijns-Amerika maakt een explosie mee van bewegingen tegen vrijhandel, militarisering en privatisering, maakt de Internationale Assemblee van Sociale Bewegingen zich sterk. In een aantal landen zijn bovendien linkse partijen aan de macht gekomen. De politieke alternatieven die het Wereld Sociaal Forum koestert, hebben daardoor directe toegang tot heel wat regeringen. Maar de sociale bewegingen moeten hun autonomie behouden, waarschuwt de assemblee.

Dit jaar is het Wereld Sociaal Forum op drie continenten te gast. In het Malinese Bamako kwamen tussen 19 en 23 januari ongeveer 10.000 voornamelijk Afrikaanse activisten bijeen. Het luik in Caracas lokte uiteindelijk 60.000 bezoekers, heel wat minder dan de 80.000 tot 100.000 deelnemers waarvan de organisatoren waren uitgegaan. Eind maart sluit Azië de rij met een bijeenkomst in het Pakistaanse Karachi. (PD)