Annan vraagt Arabische landen hervatting wapeninspecties in Irak te steunen

Nieuws

Annan vraagt Arabische landen hervatting wapeninspecties in Irak te steunen

Marty Logan

15 september 2002

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft zaterdag de ministers van buitenlandse zaken van de Arabische landen bijeengeroepen om hen ervan te overtuigen dat Irak opnieuw VN-wapeninspecteurs moet toelaten. In de toespraken voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties vragen de meeste wereldleiders aan de Amerikaanse president George Bush tegenover de VN-veiligheidsraad het nodige geduld aan de dag te leggen.

De wapeninspecties zijn voor de Amerikaanse president een van de eisen die de VN-veiligheidraad moet afdwingen van de Iraakse leider Saddam Hoessein. Wanneer de veiligheidsraad er niet in slaagt zijn wil op te leggen zullen de VS Irak aanvallen, zo suggereerde Bush. De vijf leden van de veiligheidsraad, de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië vergaderden vrijdag samen met de VN-secretaris-generaal, maar concrete aanwijzingen over hoe de veiligheidsraad Irak wil aanpakken leverde dat niet op.

Zaterdag was het dan de beurt aan de Arabische ministers van buitenlandse zaken, onder wie de Iraakse minister Naji Sabril. De bedoeling van de vergadering was steun te werven voor de terugkeer van de VN-wapeninspecteurs in Irak en het herstel van vrede en stabiliteit in de regio. In de toespraken voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties werden de Verenigde Staten bij herhaling aangemaand geduld te oefenen en niet af te dwalen van de multilaterale weg.

De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee had kritiek op de onevenwichtige aanpak van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten: Vooral bij armere landen groeit de indruk dat de reactie op belangrijke problemen willekeurig of tegenstrijdig is, zei Vajpayee, Het gaat om onze gemeenschappelijke toekomst. De wereld heeft mulitlateralisme en samenwerking binnen de Verenigde Naties nodig. Deze stelling werd bijgetreden door de Japanse premier Junichiro Koizumi. De Finse minister van buitenlandse zaken Erkki Tuomioja waarschuwde dat een aanval op Irak het geweld tussen Israël en de Palestijnen zou kunnen doen escaleren.

De minister van buitenlandse zaken van Oman, Yousef bin Alawi bin Abdullah, legde de nadruk op de inspanningen die Irak al had verricht om tegemoet te komen aan de resoluties die de VN-veiligheidsraad oplegde na de inval in Koeweit in 1990. Abdullah verwelkomde de terugkeer van de nationale archieven naar Koeweit en zei te geloven dat een oplossing voor het probleem van de krijgsgevangen enkel mogelijk is door aanhoudende diplomatieke dialoog. We zien geen enkele rechtvaardiging voor een militaire operatie tegen Irak, zo luidde het.

Cuba en Egypte wezen een Amerikaanse aanval principieel van de hand. De oorlog tegen het terrorisme heeft de haat en de wraakgevoelens alleen maar aangewakkerd, zei de Cubaanse minister Felipe Roque. Voor de Egyptische minister Ahmed Maher El Saved is militaire actie in strijd met het handvest van de Verenigde naties. De territoriale integriteit van Irak moet worden gerespecteerd en Irak moet zich schikken naar de legitieme wil van de internationale gemeenschap, zei de minister.

Enkel in de interventies van Groot-Brittannië, Italië en Australië weerklonken echo’s van het harde standpunt van de Amerikaanse president. Wie gelooft in de Verenigde Naties moet nu mee handelen tegen Irak, want de autoriteit van de VN staan op het spel, zei de Britse minister Jack Straw. Volgens de Italiaanse premier en minister van buitenlandse zaken Silvio Berlusconi hebben democratieën niet enkel het recht, maar ook de plicht zich te verdedigen wanneer ze worden bedreigd door netwerken of regimes die hun vrijheden en levenswijze willen vernietigen.

De Amerikaanse president somde donderdag een aantal voorwaarden op waaraan Irak moet voldoen wil het een aanval voorkomen. Het regime van Saddam Hoessein moet ophouden terroristen te steunen, zijn massavernietigingswapens vernietigen, stoppen met de vervolging van de Koerden en andere minderheidsgroepen en de resterende krijgsgevangen van de Golfoorlog in 1991 vrijlaten, aldus Bush.

Xml=3

Ref: ip mm