Antarctisch Schiereiland wordt langzaam groen
IPS
22 mei 2017
In de voorbije vijftig jaar is de groei van mossen op het Antarctisch Schiereiland er spectaculair op vooruit gegaan, blijkt uit nieuw onderzoek. Als de opwarming van de aarde aanhoudt, zal dat tot snelle veranderingen leiden.
In 2013 al stelden Britse wetenschappers snelle ecologische veranderingen vast op het uiterste zuiden van het Antarctisch Schiereiland. Nu heeft dezelfde groep wetenschappers die vaststelling uitgebreid naar het hele schiereiland. Ze publiceerden hun bevindingen in het vaktijdschrift Current Biology.
‘We hadden eerder maar een enkele locatie onderzocht bij het uiterste zuiden van het schiereiland’, zegt Matthew Amesbury van de University of Exeter. ‘Maar nu weten we dat de mossen in de hele regio reageren op de klimaatverandering. Dit geeft een veel beter beeld van de schaal waarop deze veranderingen gebeuren.’
Snelle opwarming
Het Antarctisch Schiereiland is een van de snelst opwarmende regio’s op aarde. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt het er elke tien jaar bijna een halve graad warmer.
Voor de nieuwe studie onderzochten de wetenschappers de drie Antarctische eilanden, waar de diepste en oudste mossen groeien. Uit het onderzoek van de kernen van de 150 jaar oude mossen blijkt een steeds hogere biologische activiteit in de voorbije vijftig jaar. Dat wijst op fundamentele en brede veranderingen in het ecosysteem.
‘De temperatuurstijgingen in de laatste halve eeuw hadden een diepgaand effect op de mossen in de regio, met een snelle groeispurt en meer microbiologische activiteit’, zegt Dan Charman, die het onderzoek in Exeter leidde. ‘Als dit aanhoudt, en de oppervlakte van ijsvrij land toeneemt naarmate gletsjers zich terugtrekken, wordt het Antarctisch Schiereiland een veel groenere plek in de toekomst.’