Anti-abortuslobby wint belangrijke veldslag in oorlog tegen VN

Nieuws

Anti-abortuslobby wint belangrijke veldslag in oorlog tegen VN

Katrin Dauenhauer en Jim Lobe

16 juli 2003

Het Amerikaanse parlement heeft gisteren (dinsdag) met een nipte meerderheid beslist om het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) droog te leggen. De beslissing is genomen onder druk van aartsconservatieve lobbygroepen, die beweren dat het UNFPA abortus en gedwongen sterilisaties aanmoedigt. Nochtans sprak het ministerie van Buitenlandse Zaken het UNFPA vorig jaar vrij van die beschuldiging.

Met 216 tegen 211 nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteren het Smith-amendement aan. Daardoor worden Amerikaanse bijdragen aan het Bevolkingsfonds van de VN onmogelijk gemaakt. De anti-abortuslobby onder leiding van de het Republikeinse parlementslid Christopher Smith torpedeerde daarmee een bijdrage van 100 miljoen dollar die Buitenlandminister Collin Powell had opzij gezet voor 2004 en 2005.

Het VN-Bevolkingsfonds staat ontwikkelingslanden bij voor de uitbouw van een goede gynaecologische gezondheidszorg. Het Fonds houdt zich actief bezig met bevolkingsproblemen en anticonceptie - het is bijvoorbeeld de grootste verspreider van condooms ter wereld. Het UNFPA is veruit het belangrijkste werktuig tegen de bevolkingsexplosie en andere demografische trends die tot armoede leiden.

In de VS ligt het UNFPA al jaren onder vuur. Bij zijn aantreden blokkeerde president George W. Bush 34 miljoen dollar voor de VN-organisatie, zowat een tiende van haar totale budget. De reden daarvoor: het UNFPA werkt samen met het Chinese ministerie van Volksgezondheid, dat anticonceptie van overheidswege stimuleert, volgens critici met (gedwongen) sterilisaties en abortussen. Organisaties die dergelijke praktijken steunen of eraan participeren worden bij wet uitgesloten van Amerikaanse subsidies.

Eerdere Amerikaanse regeringen pasten de wet toe door gewoon het geld te schrappen dat het UNFPA in China spendeert, maar Bush stond op een volledige schrapping van de volledige 34 miljoen dollar.

Een speciaal onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken weerlegde vorig jaar de bewering dat het UNFPA gedwongen abortussen steunt. Uit het rapport blijkt dat de VN-organisatie geen directe steun verleent aan dergelijke programma’s, noch in China noch elders. Het UNFPA speelt volgens het ministerie zelfs een ontradende rol wat betreft gedwongen anticonceptie.

De schrapping van de Amerikaanse bijdrage zal zware gevolgen hebben. Met de 34 miljoen dollar die we misliepen, zegt het UNFPA, hadden we twee miljoen ongewenste zwangerschappen, 800.000 abortussen en duizenden baby’s en moeders kunnen redden van een gewisse dood in het kraambed.

Voor de Amerikaanse ontwikkelingsorganisaties is het Smith-amendement een zware nederlaag. De beslissing komt hard aan bij 34 Million Friends een campagne die werd opgestart door organisaties die woedend waren over de beslissing van Bush. Vrijwilligers verzamelden het voorbije jaar met kleine bijdragen 1 miljoen dollar voor het UNFPA. Het Huis heeft een uitstekende kans gemist om een rampzalig beleid te vervangen door een succesvol beleid, zegt Amy Coen, de voorzitter van Population Action International (PAI). Het UNFPA financieren betekent steun verlenen aan een succesverhaal dat weinig verteld wordt - het verhaal van hoe gezinsplanning levens redt en verbetert.

Veel parlementsleden zijn het daarmee eens. Dit is een trieste dag voor vrouwen in de hele wereld, zegt Carolyn Maloney, een Democraat uit New York. Het UNFPA redt elk jaar duizenden vrouwenlevens door hulp te bieden aan zwangere vrouwen in landen waar bevallen geen pretje is. Maar de supermacht van de wereld verkiest die vrouwen de rug toe te keren. Het andere kamp heeft de parlementsleden en de publieke opinie misleid.